Arvio USA:sta: Trump otti republikaanipuolueen haltuunsa

Demokraattikisaa on käyty tasaisesti, eikä selkeää voittajaa ole vielä näkyvissä. Republikaanileirissä Trump puolestaan ottaa jo selkeästi etäisyyttä muihin ehdokkaisiin.

Miljardööri Donald Trump otti voiton republikaanien esivaalissa Etelä-Carolinassa myöhään lauantai-iltana. CNN:n uutisen mukaan tulos oli järjestyksessään jo toinen Trumpin helpoista voitoista, mikä todistaisi tämän ottaneen republikaanipuolueen haltuunsa.

Newyorkilaisen Trumpin voittoa etelässä pidetään merkkinä siitä, että hän on todellisuudessa varteenotettava ehdokas, joka on jättänyt Ted Cruzin ja Marco Rubion kamppailemaan toisesta sijasta. Ennen Etelä-Carolinaa Trump voitti New Hampshiren esivaalin, mutta hävisi Cruzille Iowassa.

Demokraattien esivaalitaisto käytiin puolestaan Nevadassa. Vermontin senaattori Bernie Sanders hävisi Hillary Clintonille, jonka lauantaista tulosta kuvailtiin parhaaksi viikkoihin. CNN:n mukaan on kuitenkin selvää, että Clinton ja Sanders tulevat ottamaan tasaisesti yhteen vielä useita kertoja ennen kuin selvä voittaja syntyy.

Kun republikaanien äänistä on laskettu 99 prosenttia, näyttää Trump saaneen 32,5 prosenttia äänistä. Floridan senaattori Marco Rubion osuus on 22,5 ja Texasin senaattori Ted Cruzin puolestaan 22,3 prosenttia. Jeb Bush saavuttaisi näin ollen neljännen sijan 7,9 prosentin äänisaaliilla. Bush on jo ilmoittanut vetäytyvänsä kisasta.

Vaalissa olivat mukana myös Ohion kuvernööri John Kasich sekä neurokirurgina työskennellyt Ben Carson. Molemmat jäivät Bushin taakse.

CNN:n arvion mukaan Bushin jääminen pois presidenttitaistosta kohentaa erityisesti Marco Rubion asemaa. Trump kiirehti lausumaan, että ehdokkaiden tippuessa pois kisasta, hän tulee niin ikään saamaan osansa heiltä vapaaksi jääneistä äänistä.

Ted Cruzin lähes kymmenen prosentin eroa Trumpin äänisaaliiseen CNN ei pidä mairittelevana. Tästä huolimatta Cruzin lauantaista esiintymistä pidettiin voittajan puheena. Cruzin kerrotaan kuvailleen itseään ainoana todellisena konservatiivina

Asiantuntijoiden mukaan Cruzille aiheuttaa ongelmia kuitenkin Trumpin kannatuksen moninaisuus: häntä tukevat monet keskenään eroavat äänestäjäryhmät. Tämä puolestaan herättää kysymyksen siitä, missä osavaltioissa Cruzin on ylipäänsä mahdollista voittaa Trump.

Cruzin kotiosavaltio Texas on vuorossa maaliskuun ensimmäisenä päivänä, ja tätä hän pitää näytönpaikkana. CNN:n mukaan Cruzille tulee kuitenkin kiire löytää myös muita voitonpaikkoja, mikäli todella haluaa päihittää Trumpin.

Ehdokkaista Rubion ja Kasichin kannatuspotentiaalin kasvua pidetään todennäköisenä. Jeb Bush ehti kerätä ympärilleen paljon merkittäviä rahoittajia ja tukijoita, joiden seuraavaa kohdetta nyt arvuutellaan. Molemmat ehdokkaat yrittävät todennäköisesti nyt kiireesti kerätä näitä taakseen.

Demokraattien äänistä puolestaan 52,6 prosenttia näyttää menevän Hillary Clintonille, Sandersille 47,4. Äänistä on laskettu 88 prosenttia.

Asiantuntijoiden mukaan demokraattileirin kisa ei kuitenkaan pääty vielä aikoihin, sillä molemmilla ehdokkailla on varoja ja tukijoita, joiden avulla heidän on mahdollista jatkaa vielä pitkään mukana kisassa. Sandersin kuitenkin arvioidaan häviävän muutamat seuraavat osavaltiot Clintonille, muun muassa seuraavana vuorossa olevan Etelä-Carolinan sekä Texasin, Virginian ja Georgian.

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä on vuorossa Yhdysvaltain presidentinvaalien ”Supertiistai”, jolloin suuri osa maan osavaltioista käy esivaalit. Merkittävä voitto Supertiistaina vauhdittaa voittajien kampanjoita huomattavasti, joten kisan odotetaan kuumentuvan lähiaikoina entisestään.

Kommentit