X
SULJE MAINOS
Suomen velkataakka on kasvanut nopeasti viime vuosien aikana. / LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Arvio Suomen velkaantumisesta: Korjattava kertarysäyksellä

Ekonomistin mukaan julkisesta taloudesta olisi huolehdittava jo hyvän sään aikana.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtaja Sami Pakarinen varoittaa tilanteesta, jossa Suomen taloustilanne joudutaan sopeuttamaan nopealla aikavälillä kestävälle uralle.

Hänen mukaansa julkisen talouden tilasta olisi pystyttävä huolehtimaan jo nousukauden aikana.

– Positiivisesti ajateltuna julkinen talous korjataan kyllä jossain vaiheessa kestäväksi. Kertarysäyksellä. Kaikkien kannalta huonompi kuin korjata tilannetta hyvän sään aikana, Sami Pakarinen kirjoittaa Twitterissä.

– Tiukka paikka nostaa toimeenpanokykyä. Onneksi kriiseissä suomalaiset ovat parhaimmillaan.

Hän viittaa professori Vesa Vihriälän ja Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimeksen arvioihin siitä, miksi talouspuhe on Suomessa usein synkkää. Vihriälä muistuttaa Helsingin Sanomille, että esimerkiksi eläkevastuut ovat monta kertaa eläkerahastoja suurempia. Uhkia korostavan keskustelun taustalla ovat historialliset kokemukset.

– 1990-luvun lama oli kehittyneen maailman vakavin taantuma siihen saakka. Se oli pysähdyttävää. Joka viides työpaikka katosi, oli konkursseja, monet kotitaloudet menettivät koko varallisuutensa ja jäivät vuosiksi velkaloukkuun, monet syrjäytyivät pysyvästi. Se oli hyvin traumaattinen kokemus monelle, Vesa Vihriälä sanoo.

Viime aikoina on keskusteltu erityisesti Suomen nopeasta velkaantumistahdista koronakriisin aikana. Luottoluokittaja Fitch varoitti asiasta viime perjantaina julkaistussa raportissa.

Fitch pitää mahdollisena, että Suomen luottoluokitus laskee, jos Suomi epäonnistuu vakauttamaan velan ja bruttokansantuotteen suhteen. Näin voi tapahtua, mikäli rakenneuudistuksia ei saada aikaan tai julkista taloutta ei tasapainoteta.

LUE MYÖS:
Luottoluokittajalta varoitus velkaantumisesta – ”hallitukselle vakava viesti” (VU 23.10.2021)

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt