Verkkouutiset

Hallituksen neuvottelut ovat jumiutuneet Säätytalolla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Arvio Ruotsista: Suomen ilmavoimat nousemassa Pohjoismaiden vahvimmiksi

Pohjoismaisten ilmavoimien alueellista kynnysvaikutusta luonnehditaan merkittäväksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltalaisen Lockheed Martin F-35A -monitoimihävittäjän valinta Suomen ilmavoimien nykyisen F-18 Hornet -kaluston korvaajaksi avaa ruotsalaisten sotilasasiantuntijoiden Krister Andrénin ja Göran Petterssonin mukaan merkittäviä uusia mahdollisuuksia pohjoismaiselle puolustusyhteistyölle.

– Perusteet ovat sekä turvallisuuspoliittisia että toiminnallisia. Ei voi liikaa korostaa, kuinka tärkeää on vahvistaa sitä lujaa sidettä Yhdysvaltoihin, jota on järjestelmällisesti rakennettu 30 vuotta sitten tapahtuneesta F-18:n valinnasta lähtien. Tämä edistää paitsi Suomen, myös muiden Pohjoismaiden turvallisuutta, Andrén ja Pettersson kirjoittavat Ruotsin kuninkaallisen sotatiedeakatemian julkaisemassa artikkelissa.

Samankaltaisia näkökohtia liittyi heidän mukaansa myös Ruotsin muutaman vuoden takaiseen päätökseen hankkia Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä Yhdysvalloista.

– Se, että valinta ei lopulta kohdistunut ruotsalaiseen [JAS 39 E] Gripeniin, on luonnollisesti aiheuttanut pettymystä eri tahoilla Ruotsissa. Gripenin valinta olisi avannut laajoja operatiivisia yhteistyömahdollisuuksia ja tuottanut potentiaalisia logistisia synergiaetuja. On kuitenkin tärkeää, ettei pettymyksen anneta hämärtää pitkän aikavälin strategista perspektiiviä ja siihen liittyviä suuria mahdollisuuksia, he toteavat.

Pohjolan vahvin ilma-ase

Ruotsin JAS 39E -koneiden ja Suomen ja Norjan F-35 -kaluston myötä näiden kolmen maan yhteinen kyky ilmaoperaatioihin nousee Andrénin ja Petterssonin mukaan sekä määrällisesti että laadullisesti Euroopan suurimpien yksittäisten maiden tasolle.

– Yhteensä näillä kolmella maalla tulee olemaan käytössään yli 150 huippumodernia hävittäjäkonetta. Se tarkoittaa suorituskykyä, joka voi tuottaa merkittävän alueellisen kynnysvaikutuksen pohjoisella alueella, he sanovat.

Se, että strategiset asejärjestelmähankinnat ovat vahvistaneet turvallisuussuhdetta Yhdysvaltoihin, palvelee heidän mukaansa niin Ruotsin kuin koko Pohjolan etua pitkällä aikavälillä.

– Suomella on erittäin korkealuokkainen kyky ilmaoperaatioihin naapureidensa tavoin. Kehitys, joka Suomessa on viime vuosikymmeninä tapahtunut, on suurenmoinen. Siirtyminen J-35 Drakenista ja Mig-21:stä F-18 Hornetiin nosti Suomen suorituskykyä dramaattisesti ja vähitellen samalle tasolle Ruotsin ja Norjan kanssa, he toteavat.

– Sitä seuraa nyt siirtyminen F-35:een. Kannattaa huomata, että pitämällä kiinni samasta konemäärästä jokaisessa sukupolvenvaihdoksessa Suomi on kyennyt varmistamaan suorituskykyjensä jatkuvan ja tuntuvan kasvun. Viimeisimmän hankintapäätöksen myötä Suomen ilmavoimat ovat hyvää vauhtia nousemassa Pohjoismaiden vahvimmiksi.

Andrén ja Pettersson ovat molemmat Ruotsin kuninkaallisen sotatiedeakatemian jäseniä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)