Verkkouutiset

Vladimir Putin lehdistötilaisuudessa joulukuussa. / Mikhail Metzel / various sources / LEHTIKUVA / AFP

Arvio Venäjä-jännitteistä: Lännen on näytettävä voimansa

Entiset Nato-johtajat varoittavat myönnytyksistä Vladimir Putinille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on lyhyessä ajassa ja ilmeisen tietoisesti kriisiyttänyt suhteensa länteen esittämällä pitkän listan uhkavaatimuksia ja valmistelemalla uutta laajamittaista hyökkäystä Ukrainaan.

Naton entisen varapääsihteerin Alexander Vershbow’n mukaan kyse on presidentti Vladimir Putinin hallinnon keinotekoisesti synnyttämästä kriisistä, jonka tarkoituksena on pysäyttää Naton laajentuminen ja heikentää läntisen Euroopan turvallisuutta.

– Ensi viikon diplomaattinen kolmikantatapaaminen antaa ensimmäisen viitteen siitä, pyrkiikö Venäjä toimillaan ja vaatimuksillaan vakaviin neuvotteluihin vai hakeeko Putin vain tekosyytä sotilaalliselle hyökkäykselle, suurlähettiläs Vershbow sanoo Atlantic Council -ajatushautomon tuoreessa artikkelissa.

Uhkaamalla laajalla hyökkäyksellä Ukrainaan Venäjä pyrkii hänen mukaansa pelottelemaan länttä ja pakottamaan Ukrainan alistumaan Venäjän ylivaltaan osana presidentti Vladimir Putinin tavoittelemaa uutta etupiirijakoa.

– Moskova tietää, että useimmat sen esittelemien sopimusluonnosten elementeistä ovat kelvottomia ja räikeässä ristiriidassa niiden periaatteiden kanssa, jotka Venäjä on itse kymmenissä kylmän sodan jälkeisissä sopimuksissa hyväksynyt – mukaan lukien valtioiden oikeus päättää itse omasta liittoutumisestaan, Vershbow toteaa.

”Venäjä on kääpiö”

Naton Euroopan-joukkojen entinen komentaja, kenraaliluutnantti Ben Hodges muistuttaa Venäjän aloittaneen sotatoimet Ukrainaa vastaan jo vuonna 2014. Enää ei siis ole kyse sodan välttämisestä, vaan uuden hyökkäyksen uhasta.

– Kreml ei ole tehnyt mitään ansaitakseen kenenkään luottamusta siihen, että se olisi valmis noudattamaan ensimmäistäkään sopimusta. Jotta voimme suostua minkäänlaisiin neuvotteluihin, meidän olisi vaadittava, että Kreml lopettaa välittömästi Etyjin Itä-Ukrainan erityistarkkailuoperaatioon kohdistuvan estämisen ja uhkailun, Hodges sanoo.

– Meillä on paremmat kortit. Naton ja EU:n jäsenmaiden yhteenlaskettuun taloudelliseen, diplomaattiseen ja sotilaalliseen voimaan nähden Venäjä on kääpiö. Meidän ei pitäisi arkailla käyttää tätä voimaa, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)