X
SULJE MAINOS
Joe Biden ja Vladimir Putin. (Photos by Eric BARADAT and Pavel Golovkin / various sources / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Arvio: Helsinki tuskin isännöi huippukokousta

Joe Biden haluaa tavata Vladimir Putinin kesällä.

Helsinki on epätodennäköinen sijainti Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tapaamiselle, arvioi yhdysvaltalainen uutissivusto Politico. Useita ex-virkamiehiä ja kansainvälisen politiikan tutkijoita haastatellut sivusto pitääkin mahdollisena, että suunnitellun tapaamisen isännäksi valikoituu lopulta jokin ”musta hevonen”, kuten Islannin pääkaupunki Reykjavik.

Joe Bidenin ja Vladimir Putinin tapaamisen ajankohtaa tai agendaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta tapaamisen valmistelut ovat kuitenkin jo käynnissä. Biden totesi tiistaina haluavansa tavata Putinin kesäkuussa. Yhdysvaltojen ja Venäjän välit ovat tällä hetkellä kireät, eikä Venäjä ole virallisesti vielä suostunut tapaamisen. Valkoinen talo ei halunnut kommentoida Politicon artikkelia.

Tapaamisen isäntämaaksi on Suomen ohella tarjottu myös kahta muuta sotilasliittoon kuulumatonta maata, Itävaltaa ja Sveitsiä. Mustina hevosina spekulaatioissa mainitaan Islannin lisäksi Tšekki, Slovenia ja jopa Azerbaidžan. Näistä ainakin Islannin mahdollisuuksia pidetään hyvinä, sillä maa on kylmän sodan vuosina isännöinyt Ronald Reaganin ja Mihail Gorbatshovin kuuluisaa tapaamista vuonna 1986.

Islannin mahdollisuuksia haittaavat Nato-jäsenyyden ohella myös maassa paraikaa purkautuva tulivuori.

Kokousta tuskin kuitenkaan järjestetään Helsingissä, päättelee Politico. Bidenin edeltäjä Donald Trump tapasi Putinin Helsingissä heinäkuussa 2018, ja kokousta on kuvailtu Yhdysvaltojen kannalta nöyryyttäväksi. Tapaamisen tiedotustilaisuudessa Trump totesi, ettei näe syytä miksi Venäjä olisi sekaantunut Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Puheet aiheuttivat valtavan kohun etenkin Yhdysvalloissa, ja vuoden 2018 tapaaminen heikentää nyt Helsingin mahdollisuuksia, useat asiantuntijat arvioivat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt