Helsingin verotoimisto Vallilassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

”Negatiivisen tuloveron kokeilu olisi perustuloa hedelmällisempää”

Kokoomuksen kansanedustaja ei usko sosiaaliturvan kehittyvän vastikkeettoman perustulon suuntaan.

Kansanedustaja Arto Satonen (kok.) kertoo kannattavansa Kelan tutkimuspäällikkö Olli Kankaan ehdotusta negatiivisen tuloveron kokeilusta.

– Negatiivisen tuloveron kaltaisen mallin kokeileminen olisi todennäköisesti nykyistä perustulokokeilua hedelmällisempää. Esimerkkiä kokeilulle voitaisiin katsoa Britanniasta, jossa sosiaaliturvaa ja työtuloja on yhteensovitettu yhdistelemällä tukia yhdeksi yleistueksi, Satonen pohtii.

– Tuki laskee tasaisesti negatiivisen tuloveron kaltaisesti työtulojen noustessa, jolloin henkilö hyötyy taloudellisesti jokaisesta lisätyötunnista ja vastaavasti tukien menetyksestä ei tarvitse hermoilla.

Satonen pitää hallituksen perustulokokeilua mielenkiintoisena, muttei usko sosiaaliturvan kehittyvän vastikkeettoman perustulon suuntaan. Perustulo voisi poistaa kannustinloukkuja, mutta myös passivoida ihmisiä ja jopa kannustaa työnteon vähentämiseen.

Kaksivuotinen perustulokokeilu ei ole jatkumassa tai laajenemassa tämän vuoden jälkeen. Satosen mukaan nyt olisi oikea hetki pohtia suuntaa, johon sosiaaliturvaa halutaan Suomessa viedä.

– Ei ole mieltä jatkaa kokeiluja mallilla, joka ei ole taloudellisessa mielessä toteuttamiskelpoinen. Pelkkä kansainvälinen kiinnostus ei riitä mittariksi. Jos kokeilua jatketaan, pitää kokeiltavan mallin muuttua myös vastikkeellisempaan suuntaan, Satonen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt