Sitra esittää vapaa-ajan autoilun vähentämistä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Arto Satonen: Mökille autoilua ei pidä määritellä synniksi

Kansanedustajan mukaan ilmastotoimilla on oltava yhteiskunnallinen hyväksyttävyys.

Sitran tuoreessa ilmastoraportissa esitetään, että suomalaisten pitäisi vähentää vapaa-ajan autoilua ja lihansyöntiä.

– Epäilemättä molemmat kuormittavat ympäristöä, mutta kohtuus on pidettävä mielessä. Jos omalla autolla mökillä käyminen määritellään synniksi, niin sitä suomalainen ei tule hyväksymään, kansanedustaja Arto Satonen (kok.) kirjoittaa viikkoviestissään.

Satosen mukaan Sitran toimenpide-ehdotuksiin on suhtauduttava harkiten.

– Suomalaiset ovat jo nykyisin varsin ympäristötietoisia, mikä on luettavissa esimerkiksi joukkoliikenteen kasvusta, hän toteaa.

– Samalla tulee kuitenkin muistaa, että kaikille ja kaikkialla Suomessa se ei ole mahdollista. Joko joukkoliikennettä ei ylipäätään ole, matka-aika tulee kohtuuttomaksi tai tavaroiden kuljettaminen käytännössä edellyttää omaa autoa. Ei ole oikein syyllistää niitä ihmisiä, joilla ei tosi asiassa ole oman auton käytölle vaihtoehtoa.

Satosen mukaan Ranskassa nähty keltaliivien liikehdintä on esimerkki ilmastopolitiikan karilleajosta.

– Ranska yritti näyttää esimerkkiä kiristämällä polttoaineen verotusta. Seurauksena oli keltaliivi-liikehdintä, joka pakotti (Emmanuel) Macronin luopumaan polttoaineveron korotuksista. Keltaliivien rauhoitteluun meni kaikkiaan Ranskan budjetista 17 miljardia euroa, eikä liikehdintä vieläkään täysin rauhoittunut.

– Jos Macron ei olisi lähtenyt polttoaineveron korotus edellä liikkeelle, niin hänen hallituksensa olisi voinut käyttää osan tuosta 17 miljardista ympäristön hyväksi. Nyt Macronin politiikan seurauksena yhteiskunnallinen tilanne on kärjistynyt, Ranskan talous heikentynyt ja ympäristön tilanne ei ole parantunut yhtään, Satonen kirjoittaa.

Hänen mukaansa Ranskan kokemuksen opetus on se, että ilmastotavoitteiden täytäntöönpano on taitolaji.

– Siinä kaikkein tärkeintä on tehtävien ehdotusten yhteiskunnallinen hyväksyttävyys. Jos ihmiset eivät koe esityksiä oikeudenmukaisiksi, niin niistä ei tule mitään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt