Mielenosoittajia parlamenttitalon edessä Lontoossa torstaina. LEHTIKUVA / AFP

Arto Satonen: Brexitin viimeinen näytös ei ehkä vielä huomenna

Sopimuksen läpimeno edellyttäisi oppositiossa olevien Brexit-kannattajien tukea Boris Johnsonin esitykselle.

Brexit-sopimuksen läpimeno Iso-Britannian parlamentissa lauantaina on kokoomuksen kansanedustajan Arto Satosen mielestä kaikkea muuta kuin varmaa.

Satonen huomauttaa viikkoviestissään, että pääministeri Boris Johnsonilla ei ole parlamentissa enemmistöä ja monet oppositiopuolueet ovat jo ilmoittaneet vastustavansa sopimusta.

– Sopimuksen läpimeno edellyttäisi, että oppositiossa olevien Brexit-kannattajien pitäisi tukea Johnsonin esitystä. Tämä olisi kuitenkin tuen antaminen Johnsonin politiikalle, joka sisäpoliittisista syistä lienee mahdotonta. Paine toki ratkaisun saamiseksi kasvaa, mutta silti sopimuksen läpimeno huomenna näyttää epätodennäköiseltä, Satonen toteaa.

Hän arvioi, että Iso-Britannia tulee parlamentin aiemman päätöksen mukaisesti anomaan lisäaikaa, jos Brexit-sopimus jälleen kaatuu Britannian parlamentissa. Euroopan Unionin sisällä näkemykset lisäajan myöntämisestä ovat hänen mukaansa kuitenkin erilaiset.

– Todennäköisesti lisäaika myönnetään, jos Britanniassa hallitus vaihtuu tai järjestetään uudet vaalit, joiden seurauksena olisi mahdollista päästä eteenpäin. Kaikki on kuitenkin tässä vaiheessa vain spekulaatiota. Todennäköistä kuitenkin on, että Brexitin viimeinen näytös ei ole vielä huomennakaan, Satonen arvelee.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt