Pohjois-Korean sotilaita paraatissa. KCNA

Armeijakunta nääntymässä Pohjois-Korean rajalle

Kommunistimaan valtavan armeijan ruokahuolto vaikuttaa romahtaneen.

Pohjois-Korean asevoimien heikon ravitsemustilanteen kerrotaan kärjistyneen kuluneen kevään aikana.

Esimerkiksi lähelle Kiinan rajaa sijoitettua 12. armeijakuntaa on nimitetty jo pitkään ”kerjäläisten armeijaksi”. Paikalliset asukkaat välttelevät sukkasillaan kuljeksivia sotilaita, jotka varastelevat itselleen ajoittain väkivaltaisesti elintarvikkeita ja muita varusteita.

Sotilaita on myös verrattu Venäjän sisällissodassa taistelleen ukrainalaisen anarkisti Nestor Mahnon joukkoihin. Sairastapausten vuoksi läheisellä paikkakunnalla sijaitsevalle eläintilalle jouduttiin perustamaan tilapäinen tuberkuloosiparantola.

DailyNK-julkaisun mukaan Pohjois-Korean valtio toimittaa tällä hetkellä vain armeijakunnan upseereille ruoka-annoksia. Sotilaiden nälkiintyneet perheet ovat puolestaan joutuneet sinnittelemään talven aikana jopa perunankuorilla.

Maahan pudonneiden oksien myyminen polttopuuksi on monille ainoa keino kerryttää lisätuloja.

Sulkeutunut kommunistimaa vaikuttaa ohjanneen vähäiset tarvikkeensa rajavartijoille, jotka pyrkivät estämään loikkauksia ja laitonta rajakauppaa. Paikalliset asukkaat erottavat sen sijaan lohduttoman näköiset sotilaat jo kaukaa.

– Arvomerkit ovat niin vanhoja ja heikosti erottuvia, että sotilaiden on vaikea erottaa upseereitaan. He eivät myöskään näytä ollenkaan terveiltä, vaan ovat lyhyitä ja laihoja. Heidät erottaa jo sadan metrin päästä, DailyNK:n haastattelema paikallislähde kertoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt