X
SULJE MAINOS
Anna-Maja Henriksson. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Aresti ei olisi YK:n sopimuksen mukainen toimenpide”

Oikeusministeri tyrmää ehdotuksen uudenlaisesta nuorisorangaistuksesta rikoskierteessä oleville.

Eduskunnan kyselytunnilla torstaina käsiteltiin kohuttuja nuorisojengejä ja -väkivaltaa.

Kokoomuksen Petteri Orpo sanoi Ruotsin esimerkin pelottavan ihmisiä.

– Mitä pitäisi tehdä on: asettaa rajoja, selkeitä rajoja, ja auttaa. Se että resursseja lisätään poliisille on erinomainen alku, Petteri Orpo sanoi.

Hänen mukaansa pitää olla työvälineitä sekä rajojen asettamiseen että auttamiseen.

– Kokoomuksesta on esitetty niin sanotun arestin käyttöönottoa. Että rikoskierteessä olevat alaikäiset nuoret voitaisiin ottaa arestin kaltaiseen huostaan, jossa heidät autettaisiin irti kierteestä, jolloin heille voitaisiin osoittaa henkilökohtaisesti apua siinä tilanteessa jossa he ovat, ja saada tämä rikollinen tie pysähtymään. Miltä tämä kuulostaa, hallitus?, Orpo kysyi.

Oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi erilaisia vaihtoehtoja ja keskustelemista asiasta erittäin hyväksi.

– Haluaisin nostaa esille lastensuojelun merkityksen, ja että saisimme vielä paremmin toimivan lastensuojelun. Se, että lähdettäisiin tätä ongelmaa ratkaisemaan tavallaan tämän arestin kautta saattaa kuulostaa hyvältä, mutta en ole vakuuttunut siitä, että se olisi myöskään Yhdistyneiden Kansakuntien lastensopimuksen mukainen toimenpide, oikeusministeri Henriksson vastasi.

Henrikssonin mukaan hallituksessa on sen sijaan ollut esillä, että ”tähän jengiytymiseen ja tähän väkivaltaan suhtaudutaan erittäin erittäin vakavasti”.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi, että ”tähän ilmiöön pitää suhtautua todella vakavasti”. Hänen mukaansa ”me emme halua että Suomessa on jengejä, että nuoret turvautuvat väkivallantekoihin, että on olemassa ilmiöitä joissa joudutaan kokemaan turvattomuutta ja osa kokee ettei katu ole turvallinen paikka meille kaikille”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt