Koronasta ei päästä vielä pitkään aikaan, jos nykyinen rokotusten aikataulu ei huomattavasti parane. LEHTIKUVA / AFP Guillaume Souvant

Apulaisylilääkäri MTV:lle: Rokottaminen lähtenyt hyvin liikkeelle

Eeva Ruotsalaisen mukaan suurin hidastava tekijä koronarokotteiden antamisessa on heikko saatavuus.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan mikään ei ole mennyt vikaan koronarokotteiden antamisessa.

– Mikään ei ole mennyt pieleen, rokottaminen on lähtenyt hyvin liikkeelle, Ruotsalainen sanoo MTV:lle.

Suomen rokotusvauhtia on moitittu hitaaksi. Arvostelijoiden mukaan ei valmistauduttu riittävästi, vaikka aikaa olisi ollut. Päättäjät ovat kertoneet samalla, että maailmalla leviävä ja jo Suomeenkin rantautunut uusi koronamuunnos voi merkitä tarvetta uusille koville rajoituksille.

Suomessa oli sunnuntaina rokotettu vasta reilut 6 000 ihmistä, vaikka rokoteannoksia on saatu maahan jo noin 50 000.

Ruotsalaisen mukaan suurin hidastava tekijä koronarokotteiden antamisessa on heikko saatavuus ja yleinen vähyys.

– Odotimme Suomeen paljon suurempia rokotusmääriä. Puhuttiin yli 100 000 rokotteesta ensimmäisessä erässä, mutta meille tuli Suomeen 10 000 rokotetta. HUSin osuus oli 3 000 rokotetta, jotka me olemme jo pistäneet. Viime viikolla tuli jälleen 9 000 rokotetta.

Tilanne ei ole helpottumassa vielä ainakaan tammikuun aikana.

Ruotsalaisen mukaan muita haasteita ovat haastava logistiikka ja rokotteen laimentaminen. Koronarokotteen pistäminen vaatii huomattavasti enemmän osaamista kuin vaikkapa tavallinen kausi-influenssarokote.

Koronavirusrokotteen antama suoja alkaa kahden viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta ja tulee täyteen mittaansa neljän viikon kohdalla. Välissä on otettava toinen koronarokote, joka tehostaa ensimmäisen rokotteen vastetta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt