Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen LEHTIKUVA / HANNU RAINAMO

Apulaispormestari päiväkodin koronasalailusta: Ei pitäisi olla mahdollista

Pia Pakarinen korostaa, että koulujen ja päiväkotien johtajat saavat olla suoraan yhteydessä vanhempiin saatuaan tiedon epidemiologisesta yksiköstä.

Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen korostaa, että päiväkotien johtajat ja koulujen rehtorit saavat kertoa ryhmissä ja luokissa tapahtuneista mahdollisista korona-altistumisista suoraan vanhemmille saatuaan tiedon epidemiologisesta yksiköstä.

Linjaus tehtiin maaliskuun alussa, mutta käytännöt ja avoimuus tämän suhteen ovat saattaneet vaihdella. Viime viikolla Helsingissä ohjeistusta täsmennettiin vielä niin, että jatkossa rehtorien lähettämissä koulujen ensitiedotteissa tulee kertoa, millä luokalla tai missä ryhmässä tartunta on ilmennyt. Vastaava avoimuus koskee myös päiväkoteja.

Pakarinen kommentoi Helsingin Uutisissa julkaistua mielipidekirjoitusta, jossa varhaiskasvatuksen opettaja antoi ymmärtää, ettei tällaista tietoa vanhemmille voisi jakaa:

– Tilanne, jota henkilö tässä kuvailee, ei pitäisi olla enää mahdollinen. Nykylinjausten mukaan vanhemmille – ja totta kai myös henkilöstölle – tulisi ilmoittaa, missä ryhmässä koronatartunta on ilmennyt, painottaa Pakarinen Verkkouutisille viitaten ainakin Helsingin käytäntöihin.

Koronatartuntojen jäljityksessä on ollut Helsingissä viime aikoina pahoja viiveitä. Kouluilla tai päiväkodeilla ei ole valtuuksia asettaa ketään karanteeniin, vaan määräysten on tultava terveysviranomaisilta. Joissain tapauksissa lapsi tai nuori on saatettu asettaa karanteeniin vasta toista viikkoa altistumisesta.

Nyt jäljitysruuhkaa on saatu puretuksi. Pakarisen mielestä on silti tärkeää, että vanhemmat saavat koulujen ja päiväkotien kautta tiedon heti oman lapsensa mahdollisesta altistumisesta. Näin he voivat tarvittaessa ottaa lapsensa omaehtoiseen karanteeniin jo ennen epidemiologisen toiminnan yhteydenottoa.

Pakarinen katsoo, että mahdollisimman suuri avoimuus tartuntojen suhteen niin koulujen kuin päiväkotienkin osalta on koronaepidemian torjunnassa tärkeää.

– Uskon, että pystymme tasapainoilemaan tässä varsin hyvin mitä tulee yksilönsuojaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt