X
SULJE MAINOS
Apteekkarien voitot on laitettu syyniin. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Apteekkarit laskisivat hintoja sääntelyllä, ei kilpailulla

Kilpailuviranomaiset esittävät apteekkijärjestelmän perusteellista uudistamista.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää apteekkijärjestelmän perusteellista uudistamista keskiviikkona julkaisemassaan selvityksessä. Viraston mukaan apteekkien omistajilleen tuottamat voitot on toistuvasti havaittu verrattain korkeiksi, mikä heijastuu kuluttajien ja yhteiskunnan lääkekustannuksiin.

Virasto ehdottaa, että lääkkeiden hintaa määrittävää lääketaksaa alennettaisiin. Vaihtoehtoisesti apteekkiveroa voitaisiin kiristää tai ulottaa kaikkeen apteekista tapahtuvaan myyntiin. Lisäksi apteekkien perustamista tulisi helpottaa, jotta apteekit sijoittuisivat nykyistä paremmin asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Apteekkariliiton mielestä apteekkialaa kannattaa uudistaa kuitenkin vain vaiheittain, sillä järjestelmä toimii koko maassa hyvin. Apteekkijärjestelmää koskevissa uudistuksissa on liiton mielestä viime kädessä kyse siitä, asetetaanko uudistukselle terveyspoliittiset vai kilpailupoliittiset tavoitteet.

– Kilpailu- ja kuluttajavirasto katsoo, että kilpailu on ensisijainen keino laskea lääkkeiden hintoja. Me katsomme, että sääntely on terveydenhuollossa parempi keino siihen. Lääketaksa-apteekkiveromekanismin uudistaminen antaa siihen kaikki mahdollisuudet, toteaa tiedotteessa Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.

Hänen mukansa Suomen apteekkijärjestelmä toimii kokonaisuutena arvioiden hyvin ja vastaa sille asetettuihin terveyspoliittisiin tavoitteisiin.

– Olennaista on tunnistaa, että lääkkeet poikkeavat muista hyödykkeistä, ja että lääkeala on erittäin säänneltyä kaikissa länsimaissa, muistuttaa Hirvonen.

Suomessa on nyt noin 600 apteekkiyrittäjää. Apteekkien omistuksen vapauttaminen johtaisi Apteekkariliiton mielestä nopeasti omistuksen keskittymiseen, kuten on käynyt Ruotsissa ja Norjassa.

– Tämä ei lisäisi, vaan vähentäisi kilpailua. Nykyinen apteekkimallimme takaa myös sen, että lääkemyynnit verot jäävät Suomeen verrattuna tilanteeseen, jossa apteekkeja omistaisivat esimerkiksi kansainväliset pääomasijoittajat, Hirvonen muistuttaa.

Apteekkialan uudistaminen on käynnistymässä vuodenvaihteessa sosiaali- ja terveysministeriössä osana lääkeasioiden tiekarttaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt