X
SULJE MAINOS
Pääministeri Antti Rinne ja kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (keskellä) olivat kansalaisten tavattavissa aamulla Rautatieasemalla Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Antti Rinne: Työmarkkinaosapuolet eivät toivo tukea liittokierrokselle

Pääministerin mukaan valtaosa ensi vuoden menolisäyksistä katetaan verotuloilla.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan työmarkkinajärjestöt eivät toivo valtiolta tukea liittokierrokselle. Tuki voisi tarkoittaa esimerkiksi veronkevennyksiä.

Rinne kertoo keskustelleensa työmarkkinaosapuolten eri tahojen kanssa useaan otteeseen menneitten viikkojen aikana.

– Näyttää siltä, että tällä hetkellä erityisiä toivomuksia hallituksen suuntaan tässä suhteessa ei ole sieltä, Rinne sanoo Verkkouutisille.

Rinne lisää, että nyt katsotaan, miten liittokierros lähtee liikkeelle.

– Seurataan tietenkin tarkkaan ja ollaan valmiita tarvittaessa auttamaan, jos meidän apua tarvitaan, Rinne painottaa.

Työllisyysaste vaikuttaa menolisäyksiin vuoden päästä

Pääministeri toteaa valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) budjettiesityksen rakentuneen pitkälti hallitusohjelman varaan.

– Sinne on laitettu sisään niitä asioita, jotka ovat olleet tärkeitä hallitusohjelman toteuttamisen kannalta, Rinne sanoo.

Lintilän eilen esittelemässä budjettiehdotuksessa pysyvät menot kasvavat nettomääräisesti noin miljardilla ensi vuonna. Rinteen mielestä hallitusohjelman toteuttamisen kannalta liikkeelle on lähdetty oikealla tavalla.

– Mehän olemme todenneet, että työllisyysasteen nosto on aivan keskeinen elementti talouspolitiikan perustassa ja jos vuoden päästä elokuussa tilanne on se, että työllisyysastetta nostavia toimenpiteitä ei ole riittävästi saatu rakennettua, niin se vaikuttaa sitten siitä eteenpäin menolisäysten tulevaisuuteen.

Tarkoittaako se sitä, että jotakin mahdollisesti leikattaisiin?

– Se tarkoittaa sitä, että tulevia lisäyksiä ei tulla tekemään siinä muodossa kuin ne on ajateltu tehtäväksi, Rinne vastaa.

Valtaosa menolisäyksistä katetaan verotuloilla

Hallitusohjelmassa on sovittu 1,23 miljardin pysyvistä menolisäyksistä, joista noin miljardi olisi tulossa jo ensi vuodelle.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen moitti budjettiesitystä siitä, että menoja lisätään ilman mitään varmuutta lisätuloista.

– Kannattaa muistaa, että nämä kaikki toimenpiteet eivät ole vain työllisyysasteen noston varassa, vaan siellä on myös verotukseen liittyviä muutoksia, joilla oikeudenmukaistetaan verotusta ja kerätään sen verran lisää tuloja, että aivan perustavaa laatua olevat yhteiskunnan kehittämishankkeet voidaan viedä eteenpäin, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan valtaosa ensi vuoden menolisäyksistä katetaan verotuloilla.

Lue myös:

Antti Lindtman: Aktiivimallin purusta päätös tänä syksynä

Hussein al-Taee SDP:n kokouksessa – ”Olen nöyrästi kollegoiden edessä”

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt