Antti Rinne. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Antti Rinne: Tämän takia menetimme äänestäjiä PS:lle

SDP:n puheenjohtajan mukaan ilmastotoimista syntyi väärä kuva.

Entisen pääministerin, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan ilmastonmuutoksesta käyty keskustelu oli yksi selittävä tekijä SDP:n kannatuksen hiipumiseen kevään 2019 eduskuntavaaleissa.

– Eduskuntavaalien alla SDP johti mielipidemittauksia useilla prosenttiyksiköillä vielä pari kuukautta ennen vaaleja. Vaalipäivänä tuo johto oli supistunut vaivaiseen 7 000 ääneen toiseksi tulleisiin perussuomalaisiin nähden, Antti Rinne kirjoittaa Demokraatissa julkaistussa kolumnissaan.

– Yksi selittävä tekijä kannatuksemme hiipumiselle ja toisaalta myös perussuomalaisten nousulle oli ilmastonmuutoksesta käyty keskustelu, jota olimme itse olleet virittämässä.

Antti Rinteen mukaan kannatusta menetettiin muun muassa siksi, että SDP antoi vaaliohjelmassaan ymmärtää suunnittelevansa polttomoottoriautojen kieltämistä Suomessa vuonna 2030. Toisena kannatusta syöneenä tekijänä hän mainitsee lihaverosta syntyneen kohun.

– Käydyn keskustelun seurauksena menetimme erityisesti miesäänestäjiä perussuomalaisille. Nimiimme laitetut tavoitteet antoivat perussuomalaisille sytykkeitä vaaralliseen propagandaansa ilmastovouhotuksesta.

Antti Rinteen mukaan olisi tärkeää, että ilmastonmuutoksessa korostettaisiin oikeudenmukaista siirtymää. Hän kertoo katsovansa, että ”jos pienipalkkaiset työntekijät, eläkeläiset tai haja-asutusalueiden ihmiset kääntävät selänsä ilmastonmuutoksen torjunnalle, emme voi koskaan onnistua”.

– Tiedämme kyllä, mitä meidän on tehtäväilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Kunhan muistamme, että kaiken mitä se vaatii, voimme tehdä vain tavallisten ihmisten tuella.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt