Antti Rinne lyttää Venäjä-selvityksen HS:ssa: Raportti jää mielipidetasolle

SDP:n puheenjohtajan mielestä Ulkopoliittisen instituutin selvityksessä on perusteetonta pelottelua.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kiinnittää huomiota siihen, että Ulkopoliittisen instituutin (UPI) Venäjä-selvityksestä puuttuvat kokonaan Aleksanteri-instituutin asiantuntijat. Viime viikolla julkaistu selvitys tilattiin Rinteen mukaan Alexander Stubbin (kok.) pääministerikaudella.

”Ulkopolitiikassa selvitys antaa kovin vähän aineksia Venäjän toiminnan ymmärtämiseen. Raportti jää mielipidetasolle, ja tekstiä voi lukea enemmän pelkoja nostattavana kuin aitoja vastauksia antavana. Selvitys tarkastelee Venäjän toimintaa tyhjiössä analysoimatta, mitä maailmassa muuten tapahtuu”, Rinne kirjoittaa Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

”Ulkopoliittisen instituutin raportti torjuu energiayhteistyön Venäjän kanssa. Selvitys ei näytä hyväksyvän Fennovoiman ydinvoimalaa tai Saksan ja Venäjän välistä Itämeren kaasuputkihanketta. Tätä perustellaan sillä, että energiariippuvuus Venäjästä lisääntyisi.”

Rinne puolustaa kumpaakin hanketta.

”Suomalaisten asiana ei ole päättää, tuovatko saksalaiset kaasunsa Venäjältä Itämeren vai Ukrainan kautta.”

Fennovoiman ydinvoimahankkeen osalta Rinne toteaa, että Suomen edellinen hallitus on varmistanut kotimaisen omistusasteen kautta laitoksen hallinnan kaikissa oloissa.

”Hankkeessa on kyse suomalaisten lisäenergian tarpeesta. Laitos toimii Suomessa. Polttoainetta voidaan ostaa Venäjältä tai muualta, ja polttoainetta varastoidaan useamman vuoden tarpeisiin Suomessa.”

Puheet Suomen itsenäisyyden kyseenalaistamisesta eriskummallisia

Rinteen mukaan Suomi on perustellusti arvostellut Venäjän toimintaa Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Myös taka-askeleita ottanut demokratiakehitys Venäjän sisäpolitiikassa herättää Rinteen mukaan huolta Suomessa.

”Suomi on ottanut huomioon tapahtuneen ja käynnistänyt valmiustoimia ja muita turvallisuusjärjestelyjä. Niistä sovittiin jo viime vaalikaudella ollessani hallituksen ja sen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan jäsen.”

Rinne ei näe perusteluita Ulkopoliittisen instituutin selvityksessä esitetyille huolille.

”Ulkopoliittisen instituutin selvityksessä on pelottelua, jota ei voida pitää perusteltuna. Puheet siitä, että Venäjä kyseenalaistaisi Suomen itsenäisyyden, ovat eriskummallisia ottaen huomioon, että Suomen itsenäisyys vahvistettiin talvi- ja jatkosodassa. Tämä tiedetään Suomessa, Venäjällä ja koko maailmassa”, Rinne toteaa.

Selvityksessä suositellaan, että Suomen pitää informoida etukäteen läntisiä kumppaneitaan kahdenkeskisestä kanssakäymisestään Venäjän kanssa.

”Näin on meneteltykin. Sitähän hallitus ja presidentti Sauli Niinistö ovat pakolaisasiassa ja transponderialoitteessa tehneet”, Rinne puolustaa.

Rinteen mielestä on tärkeää, että Suomi paitsi toteuttaa yhdessä sovittuja EU-päätöksiä myös ylläpitää suoria kahdenvälisiä suhteita Venäjään.

”Suomi on sotilasliittojen ulkopuolella, ja hyvä näin.”

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt