Antti Rinne Lännen Medialle: Sote-uudistus muuttuu, jos demarit on seuraava pääministeripuolue

Rinteen mukaan koko ajan käy selvemmäksi, ettei hallitus saa sote-malliaan maaliin.

Sdp:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne kertoo Lännen Median haastattelussa, että hän tulee kajoamaan sote-uudistukseen, mikäli sdp on ensi eduskuntavaalien jälkeen pääministeripuolue.

Rinne toteaa, että mikäli sdp nousee valtaan, hallituskumppaneiksi kelpaisivat ”se alkiolainen maalaisliitto”, eli keskusta, sekä kokoomus. Kuitenkin Rinteen mukaan puolue lähtee hallitukseen ainoastaan silloin, jos hallitusohjelma on vahvasti sosiaalidemokraattinen.

Haastattelun mukaan Rinne tekee selväksi sen, että hallitukseen päästyään sdp vahvistaisi julkisen palvelutuotannon asemaa sekä kuntien roolia sote-palveluissa. Hänen mukaansa on myös ”päivä päivältä todennäköisempää, että hallitus ei pysty viemään sote-malliaan läpi.”

– Raha ja valta eivät ole keskenään oikeassa suhteessa. Eihän maakunnilla ole sote-asioissa käytännön valtaa. Malli voi kaatua perustuslakiin samalla tavalla kuin edellinenkin. Toinen ongelma on viranomaisvastuun säilyttäminen yhtiöittämisessä, Rinne pohtii haastattelussa.

Rinne toteaa, että valinnanvapaus sote-palveluissa on ”sinällään ihmisille tärkeää”, mutta palvelut pirstoutuvat hallituksen mallin myötä. Hänen mukaansa lähtökohtaisesti terveiden järjestelmien rapauttaminen ei ole tarpeellista.

– Haluamme toteuttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden integraation, joka tarkoittaa ihmisten ja perheiden katsomista kokonaisuuksina, mutta haluamme verorahat palveluihin, emme yksityisten yritysten voittoihin, hän summaa.

Rinne muistuttaa jutelleensa Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin kanssa Ruotsin valinnanvapaudesta. Ongelmia on Rinteen mukaan ollut muun muassa palveluiden keskittymisessä sekä julkisen palveluverkon asemassa.

– Emme halua pakkoyhtiöittämistä, vaan että julkinen sektori edelleen on päätuottajana palveluissa ja päättää, missä tarvitaan yksityistä tai kolmatta sektoria täydentämään. Poiketen hallituksen mallista myös kunta voisi edelleen toimia tuottajana, Rinne sanoo.

Tämänhetkisistä poliittisista kuumista aiheista Rinne nostaa haastattelussa esiin hoitajamitoituksen, jota ollaan laskemassa 0,5:stä 0,4:ään. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kymmentä vanhusta kohden on tulevaisuudessa neljä hoitajaa viiden sijasta.

Antti Rinne kertoo, että mikäli hallitus ei muuta esitystään, tulee sdp muuttamaan hoitajamitoitusta ”joka tapauksessa, kun pääsemme valtaan.”

Lisäksi Rinteen mukaan asiasta tehdään välikysymys, mikäli esitystä ei peruta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt