X
SULJE MAINOS
Antti Rinne. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Antti Rinne: Rupi jää, mutta laitetaan salvaa päälle

Pääministeri erosi, mutta aikoo jatkaa SDP:n puheenjohtajana.

Pääministeri Antti Rinteeltä (sd.) kysyttiin eropyyntönsä jälkeen tiedotustilaisuudessa, millaiset arvet hallituskriisistä jää hallituspuolueiden välille.

– Aina tällaisista prosesseista jonkinlainen rupi jää, mutta eiköhän tuo parane pian. Pistetään salvaa päälle, Antti Rinne sanoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hyväksyi tiistaina Antti Rinteen hallituksen eronpyynnön. Rinteen hallitus jatkaa toimitusministeristönä.

– Kun tätä omaa pohdintaa tein ja kun on vahva tuki ollut kaikilta muilta paitsi keskustalta, niin mietin sitä, että mikä riski on sillä, jos jatkan pääministerin tehtävässä, Rinne kertoi.

Rinteen mukaan Suomen ja suomalaisten kannalta on hyvä, jos hallitusohjelman mukaisesti voidaan kitkeä eriarvoisuutta, investoida koulutukseen ja viedä ilmastotavoitteita eteenpäin.

– Silloin on sivuseikka, kuka pääministerinä johtaa tätä asioita eteenpäin vievää kollektiivia.

– Päädyin siihen, että jos minun pääministerin tehtävässä olo vaarantaa tämän, niin on parempi, että väistyn syrjään ja annan tilaa uudelle ihmiselle ja olen taustalla tukemassa.

Rinne kertoi olevansa joka tapauksessa SDP:n puheenjohtaja ensi kesäkuuhun asti, kunnes puoluekokous valitsee seuraavan puheenjohtajan.

– Olen ilmoittanut, että olen käytettävissä ainakin näillä näkymin tähän tehtävään uudelleen ja olen varmasti tukena tulevalle pääministerille tässä tehtävässä niin, että asiat kulkevat eteenpäin hallitusohjelmassa viitoitetulla linjalla.

– Tämän takia päädyin ratkaisuun, että pyysin hallituksen eroa.

Rinne korosti, että hallitusneuvottelut käydään nyt nopeassa tahdissa valtiosäännön mukaisessa järjestyksessä.

– Ilmeisesti lopputulos tulee olemaan sama hallituspohja. Kaikki hallituskumppanit ovat ilmoittaneet, että hallituspohja on erittäin hyvä.

– Tämä on sosialidemokraattisen puoluehallituksen ja minun aivan oma päätökseni tehdä tämä ratkaisu näin. Kerroin eilen puoluehallitukselle, että tähän suuntaan tätä asiaa mietin ja sain täyden tuen tälle ratkaisulle. Sama koskee eduskuntaryhmää.

Rinteen eron syynä on se, että hallituskumppani keskusta menetti luottamuksensa Rinteeseen.

Liikenneministeri, SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoivat tiistaina, että he ovat valmiita pääministerin tehtävään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt