X
SULJE MAINOS
Eronnut pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne (vas.) ja SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman tiedotustilaisuudessa hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheesta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Antti Rinne: Ei ole todettu epäluottamusta eduskunnassa

Hallitustunnustelijaksi nimetty eronnut pääministeri sanoo, että epäluottamusta totesi vain eräs hallituskumppani.

Eduskuntaryhmien ja -puolueiden johtajat kokoontuivat torstaina illansuussa eduskunnassa hallitusneuvotteluiden tunnusteluvaiheen käynnistämiseen.

Eronneen hallituksen viiden puolueen eli SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden, keskustan ja RKP:n tahdosta hallitustunnustelijaksi nimettiin SDP:n esityksestä SDP:n puheenjohtaja ja juuri hallituksensa eronpyynnön jättänyt Antti Rinne.

SDP:n on määrä nimittää pääministeriehdokkaansa sunnuntaina.

Uusi hallitus saatetaan nimittää tiistaina, jos kaikki menee viiden puolueen kaavailujen mukaan.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteeltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, että on ihmetelty, miten juuri äsken luottamuspulan takia eroamaan joutunut pääministeri eli hän voi toimia tunnustelijana.

Antti Rinne vastasi näin:

– On minusta täysin selvää, että pääministeri Rinne pyysi eroa, itse, hallitukselleen ja itselleen. Siihen ei liity mitään luottamuslauseprosessia eduskunnassa, vaan eräs hallituskumppani (keskusta, toim. huom.) totesi epäluottamusta pääministeriin päin, Antti Rinne sanoi.

– Tässä ei ole siis todettu eduskunnassa luottamusta tai ei-luottamusta tämän asian suhteen.

Antti Rinne totesi, ettei ole päättänyt, aikooko uuden hallituksen ministeriksi.

Kokoomus jätti eriävän mielipiteen hallitustunnustelijan nimeämisestä. Ryhmän mukaan ”tunnustelukierroksen tehtävänä on rakentaa luottamusta tulevaan hallitukseen ja sen toimintakykyyn. Juuri luottamuksensa menettäneen pääministeri Antti Rinteen johdolla tehtävä tunnustelukierros on teennäinen eikä palvele luottamuksen palauttamista, kun se toteutetaan ilman tietoa suurimman ryhmän pääministeriehdokkaasta”.

Kokoomuksen mielestä tämä olisi voitu välttää siirtämällä hallitusneuvotteluiden tunnustelun vetäjän nimeäminen tehtäväksi sunnuntai-iltana, jolloin SDP on valinnut puoluevaltuustonsa kokouksessa pääministeriehdokkaansa. Tämä ei olisi muuttanut kaavailtua uuden hallituksen nimitysaikataulua.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt