Antti Kurvinen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Antti Kurvinen: Perintöverosta on luovuttava

Keskustan kansanedustajan mukaan perintöveron poistaminen tukisi kansankapitalismia.

Kansanedustaja Antti Kurvinen (kesk.) esittää, että Suomessa tehdään ensi vaalikaudella päätös perintöverosta luopumisesta.

– Ruotsi ja Norja ovat jo poistaneet perintöveron. Mielestäni Suomen tulee tässäkin asiassa seurata yleistä pohjoismaista linjaa. Asiasta on sovittava hallitusneuvotteluissa keväällä 2019, linjaa Kurvinen tiedotteessaan.

Kurvisen mielestä perintövero aiheuttaa käytännössä monenlaisia hankalia ja kohtuuttomiakin tilanteita perinnönsaajien kannalta. Hänen mukaansa perilliset joutuvat maksamaan perintöveroja jopa lainarahalla, sillä kiinteistöjen kuten metsäpalstan tai omakotitalon realisointi ei aina ole mahdollista nopeasti.

– Perintöverot nousevat yllättävän koviksi ihan keskiluokkaisen henkilön kuollessa, jos jos vainaja esimerkiksi omisti omakotitalon, kesämökin ja pienen metsäpalstan. Merkityksetöntä ei ole sekään, että veroa maksetaan omaisuudesta, jota on hartaasti ja moneen otteeseen verotettu vuosikymmenten varrella. Suomessa pitäisi pikemminkin tukea piensijoittamista eli niin sanottua kansankapitalismia, ei rangaista siitä. Säästäminen ja piensijoittaminen lisää talouden vakautta ja helpottaa velkaongelmia, sanoo Kurvinen.

Kurvinen paikkaisi perintöveron poiston aiheuttamaa aukkoa valtion kassassa luovutusvoittoverotuksen muutoksilla tai säätämällä perintöveron maksettavaksi silloin, jos perittyä omaisuutta myydään nopeasti pois.

– Ruotsista voisi hakea mallia. Esimerkiksi voitaisiin säätää erityinen perityn omaisuuden luovutusvoittovero tai asettaa perintövero on maksettava, jos omaisuudesta luopuu vaikkapa viiden vuoden sisällä, esittää Antti Kurvinen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt