Antti Kaikkonen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Antti Kaikkonen Ylelle: Naisten kutsuntoja voisi selvittää

Puolustusvoimat ei pidä koko ikäluokan kouluttamista tarkoituksenmukaisena.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo Ylelle pitävänsä ajatusta myös naisia koskevista kutsunnoista mielenkiintoisena.

Puolustusministeri viittaa Varusmiesliiton antamaan linjaukseen tasa-arvoisesta asevelvollisuudesta. Varusmiesliitto ehdotti heinäkuussa, että varusmiespalvelukseen valittaisiin halukkaat henkilöt koko ikäluokkaa koskevista kutsunnoista sukupuolesta riippumatta.

Kaikkonen on todennut aiemmin, että Antti Rinteen (sd.) hallitus aikoo selvittää naisille tarkoitettua 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta. Mahdollista on, että myös naisten kutsuntoja aletaan selvittää jo tällä hallituskaudella.

– Sitä kannattaa varmasti selvittää, Kaikkonen vahvistaa.

Puolustusvoimien näkökulmasta kutsuntojen järjestämistä ei tarvitse muuttaa. Kutsuntojen laajentaminen koskemaan koko naispuolista ikäluokkaa edellyttäisi puolustusvoimieen mukaan muun muassa lakimuutoksia, kutsuntoihin käytettävien resurssien kaksinkertaistamista ja kutsuntojen sisällön tarkistamista.

Myöskään koko ikäluokan kouluttamista ei pidetä tarkoituksenmukaisena, sillä puolustusvoimilla ei ole tarvetta kasvattaa joukkojensa kokonaismäärää.

– Jos asevelvollisuus koskisi myös naisia, joutuisimme valikoivan asevelvollisuuden tilanteeseen. Tuolloin pitäisi pohtia, millä perusteella valitsisimme ne, jotka tulevat palvelukseen ja ne, jotka eivät tule palvelukseen, toteaa sektorijohtaja, komentaja Sami Iso-Lauri Puolustusvoimien pääesikunnasta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt