Antti Kaikkonen. Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Antti Kaikkonen pyysi muistiapua: Eikös Sdp vielä 2015 nostanut kiinteistöveroa?

Keskustan ryhmäjohtajan mukaan kiinteistövero ei ollut Sdp:lle vastenmielistä viime vaalikaudella.

Eduskunnan täysistunnossa keskusteltiin keskiviikkona kiinteistöverosta. Vajaan tunnin väittelyn jälkeen keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen sai puheenvuoron.

– En nyt välittäisi ryhtyä muistelemaan viime vaalikautta, ellen huomaisi merkittävää ristiriitaa siinä, miten Sdp puhuu kiinteistöverosta nyt, verrattuna siihen, kun te olitte hallituksessa vuosina 2011-2015. Ei se silloin ollut ollenkaan niin vastenmielinen vero teille, kun teillä oli valta päättää näistä asioista, kun teillä oli valtiovarainministerin salkku ja esittelyoikeus tässä asiassa, Antti Kaikkonen sanoi.

– Korjatkaa nyt, muistanko oikein vai väärin. Kiinteistöjen verotusta korotettiin useaan otteeseen, kun SDP oli hallituksessa viime vaalikaudella, ja vielä viime tekonannekin vuodelle 2015 korotettiin kiinteistöveroa. Kun tässä on tarkkamuistisia edustajia, kuten edustaja (Pia) Viitanen ja vaikkapa edustaja (Antti) Lindtman, niin korjatkaa nyt: muistanko oikein, vai muistanko väärin?

Sdp:n Pia Viitanen vastasi, että ”kyllä minä enemmän kysyisin sen perään, onko se oikein, että jatkuvasti nousee, jatkuvasti korotetaan”. Vastaus nostatti istuntosalista naurua ja välihuutoja.

– Ei se ole oikein. Se ei vain ole oikein, edustaja Kaikkonen, että jatkuvasti keskustan halusta, nykyisin ilmeisesti myös kokoomuksen halusta, pienituloisia eläkkeensaajia, monia lapsiperheitä kuritetaan niin tämän kiinteistöveron muodossa kuin nyt esimerkiksi muutenkin nostamalla lapsiperheiden verotusta taas juuri ensi vuodelle, Pia Viitanen sanoi.

Kokoomuksen Timo Heinosen mukaan ”Sdp tuntuu vastustavan kaikkea, mitä hallitus esittää”.

– Hallitus esitti autoveron alennusta. Mitä Sdp teki? Sdp vastusti autoveron alennusta. Nyt ei kuulu mitään, kun itse asiassa tämän autoveron alennuksen takia autokauppa käy. Mitä tapahtuu? Verotuotot ovat selkeästi suuremmat kuin ennen tätä veronkevennystä. Eli Sdp vastusti sitä toimenpidettä, millä pystyttiin lisäämään tuloja valtion kassaan, Timo Heinonen huomautti.

– Ja kyllä tietysti ymmärrän sen, että varsinkin edustaja Viitasen vastaus on erikoinen, eli te haluatte aina vallassa ollessanne nostaa kiinteistöveroa, mutta silloin, kun olette oppositiossa, te sitä vastustatte. Kokoomus ei halua nostaa yhtäkään veroa.

Sinisten Simon Elon mukaan ”hyvässä näytelmässä toisessa osuudessa ennen sitä kolmatta eli loppua tulee aina jonkinlainen paljastus”.

– Edustaja Kaikkonen teki hienon paljastuksen tähän, johon hiljaisuus oli myöntymisen merkki edustaja Viitaselta. Eli näin demarit silloin hallituksessa toimivat ja nyt oppositiossa toimivat toisin, Simon Elo sanoi.

Sdp:n Antti Lindtmanin mukaan ”kyllä aika moni kokoomuksen kansanedustaja tällä hetkellä tässä keskustelussa, voi sanoa, vetää Oscarin arvoista luonneroolia”.

Kokoomuksen Outi Mäkelä totesi, että ”kyllä tämä Sdp:n näyttelemä tragedia saa nyt hieman komedian piirteitä, kun nämä korotukset kiinteistöveroihin kävivät teille silloin, kun te olette hallituksessa, mutta nyt, kun alarajaa ei edes nosteta, tämä esitys teille ei käy”.

Myös opposition PS:n Ville Tavio arvosteli Sdp:tä. Hänen mukaansa ”tuo Sdp:n vastalause tässä on kyllä pelkkää show’ta, eikä edes Oscarin arvoista, sillä en kyllä tippaakaan nyt usko, että Sdp vuokra-asujien tasosta niin välittää, kun miettii näitä aikaisempia kuvioita”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt