Antti Kaikkonen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Antti Kaikkonen lähtee keskustan puheenjohtajakisaan

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuussa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) asettuu ehdolle keskustan puheenjohtajaksi.

– Olen mukana. Olen vahvalla motivaatiolla mukana, Antti Kaikkonen sanoi tänään tiistaina Apollonkadulla keskustan puoluetoimiston edustalla pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kaikkosen mukaan häntä on kevään mittaan ”kyselty ja vähän kannustettukin” mukaan kisaan.

– Olen luvannut tuon päätöksen tehdä sillä tavalla, etten sitä enää juhannussaunassa mieti. Olen sen verran pitkään ollut politiikassa, että olen myöskin realisti ja arvelin, että teitä on turha enää juhannusaattona tänne kutsua, Kaikkonen sanoi toimittajille.

Keskustan valitsee uuden puheenjohtajan ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa 7. syyskuuta.

– Tavoitteena on palauttaa keskustan itseluottamus ja pidemmällä tähtäimellä myös menestyminen vaaleissa, Kaikkonen linjasi.

Hänen mielestään keskustan arvoja tai aatetta ei tarvitse muuttaa.

– Ihmisyys, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, sivistys. Kyllä ne kestävät, mutta haluan sanoittaa keskustan arvoja, aatetta sillä tavalla, että ne koetaan hyväksi myös 2020-luvulla ja niitä halutaan kannattaa. Haluan sanoittaa ne niin, että viestimme huomataan kaikkialla Suomessa etelästä pohjoiseen.

”Olen tämän kansanliikkeen kasvatti, keskustan Kaikkonen”

Kaikkonen muistutti olleensa jo pitkään mukana keskustan toiminnassa, nuoresta pitäen.

– Voi kai sanoa, että olen tämän kansanliikkeen kasvatti, keskustan Kaikkonen. Ja haluan viedä tämän kansanliikkeen eteenpäin, kohti uusia voittoja.

Kaikkonen sanoi pitävänsä tärkeänä sitä, että puheenjohtajakisaan tulee myös muita ehdokkaita ja hän uskoo, että näin käykin.

– Kisa mahdollistaa laajan keskustelun keskusta-liikkeen tulevaisuudesta. En odota, että mitään erityisen radikaalia linjavaalia on näköpiirissä. Toki se jää nähtäväksi. Riippuu siitä, ketä mukaan lähtee.

Kaikkonen sanoi, että väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä oli oikea valinta puheenjohtajaksi siinä kohtaa, kun Sipilä valittiin puheenjohtajaksi. Kaikkonen arveli, että Sipilän työtä pääministerinä arvostetaan ehkä vasta muutaman vuoden päästä.

– Uskon, että nyt tarvitaan vähän erilaisella taustalla tulevaa puheenjohtajaa. Jos halutaan vahvasti keskustalainen, joka on nuoresta pitäen kasvanut tähän kansanliikkeeseen, niin olen käytettävissä. Uskon, että homma hoituisi.

”Valtiovarainministerin salkku on hyvin painava salkku”

Kaikkosen mielestä on ennenaikaista ottaa kantaa siihen, ottaisiko hän valtiovarainministerin salkun, jos hänestä tulee puheenjohtaja.

– Valtiovarainministerin salkku on hyvin painava salkku ja tulevan puheenjohtajan, kuka sitten onkaan, täytyy varmasti miettiä, onko järkevintä ja luontevinta, että hän myös tuota salkkua kantaisi ja johtaisi painavimman salkun kautta ministeriryhmää. Palataan siihen sitten, jos tämä tilanne realisoituu.

Kaikkoselta kysyttiin Nuorisosäätiöön liittyvän tuomion vaikutuksesta puheenjohtajakisaan. Kaikkonen sai viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen luottamusaseman väärinkäytöstä vuonna 2013. Hän toimi itsellensä vaalirahaan antaneen Nuorisosäätiön puheenjohtajana vuosina 2003-2009.

– Siinä on kysymys yli kymmenen vuoden takaisista tapahtumista. Omalta osaltani ne on aikanaan jo käsitelty, synnit soviteltu, opiksi otettu ja taakse jätetty.

Kaikkosen mukaan uutta asiassa on vain se, että oikeuskansleri katsoi asian ja totesi sen vanhaksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt