Amerikkalainen Lockheed Martin F-35 -hävittäjä mediaesittelyssä Pirkkalassa helmikuussa 2020. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Antti Kaikkonen IS:lle: Hävittäjiä ei hankita keskellä sotilaallista kriisiä

Puolustusministerin mukaan hävittäjähankinta on osa huoltovarmuutta.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan hävittäjähankintaa ei tule siirtää koronan vuoksi tulevaisuuteen, sillä hävittäjät ovat hänen mukaansa osa Suomen huoltovarmuutta, uutisoi Ilta-Sanomat.

– Puolustusministerinä teen kyllä aasinsillan HX-hankintaan. Sotilaallista kriisiä ei ole onneksi näköpiirissä tällä hetkellä. Mutta jos sellainen joskus harmiksemme meitä koettelisi, ei siinä tilanteessa maailmalta saa puolustusmateriaalia. Silloin on myöhäistä lähteä ostelemaan tavaraa, Antti Kaikkonen toteaa IS:lle.

– Nykyiset Hornetit vanhenevat 2020-luvun lopulla. Tekniikka vanhenee, suorituskyky laskee, metalli väsyy. Teoriassa käyttöiän pieni jatkaminen olisi mahdollista, mutta se maksaisi paljon. Ja sama investointi meillä olisi kumminkin edessä, joten tätä ei kannata enää lykätä.

Kymmenen miljardin budjetin ulkopuolelta tulevan euron sijoittaminen uusiin hävittäjiin voi tuntua suurelta kertasummalta. Kaikkosen mukaan se on kuitenkin sijoitus, joka kannattaa.

– On hyvä muistaa, että kyse on hankkeesta, jolla pärjätään vuosikymmeniä eteenpäin. Ei joka vaalikausi, eikä edes joka vuosikymmen näin isoja investointeja tule.

Hän uskoo, että hallituksessa löytyy yhteinen näkemys hävittäjistä, vaikka vasemmistossa on alkanut kuulua epäilyjä.

Koronaviruksen vuoksi hankinta-aikatauluun tulee pieni tekninen lykkäys.

– Siinä tulee pieni viive aikatauluihin. Käytännössä puhutaan muutamasta kuukaudesta. Aivan kaikkia neuvotteluita ei voida hoitaa videoyhteyksien varassa, Kaikkonen toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt