Antti Kaikkonen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Antti Kaikkonen EU:n puolustusministerien kokoukseen

Ministerit keskustelevat pysyvästä rakenteellisesta yhteistyöstä ja puolustusaloitteiden välisistä yhteyksistä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) osallistuu 12.11.2019 EU:n ulkoasiainneuvoston puolustusministerikokoukseen Brysselissä, selviää puolustusministeriön tiedotteesta.

Kokouksen puheenjohtajana toimii EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini. Ulkoasiainneuvoston yhteydessä järjestetään Euroopan puolustusviraston ministerijohtokunnan kokous.

Puolustusministerikokoonpanossa kokoontuvan ulkoasiainneuvoston ensimmäisen työistunnon aihe on turvallisuus ja puolustus. Keskustelua käydään erityisesti pysyvästä rakenteellisesta yhteistyöstä (PRY) ja puolustusaloitteiden välisistä yhteyksistä.

EU:n puolustusyhteistyö on edistynyt viime vuosien aikana merkittävästi. Suomi on puheenjohtajakaudellaan halunnut varmistaa, että jo asetetut tavoitteet toimeenpannaan tehokkaasti.

Kokouksessa päätetään myös uusista PRY-projekteista. Suomi liittyy projektiin, jonka tavoitteena on kehittää suojautumista muun muassa keskipitkänmatkan ohjuksia ja moninkertaisella äänennopeudella lentäviä ohjuksia vastaan.

Toisessa työistunnossa ministerit luovat katsauksen EU:n sotilaallisiin kriisinhallintaoperaatioihin. Tällä hetkellä EU:lla on käynnissä kuusi sotilaallista operaatiota, joista Suomi osallistuu kolmeen.

Kriisinhallinta on tärkeä osa Euroopan unionin yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa.

Päivän päätteeksi keskustellaan EU:n ja Naton välisestä yhteistyöstä lounaalla, jolle on kutsuttu myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Suomi on EU-puheenjohtajakaudellaan painottanut EU–Nato-suhteiden tärkeyttä ja yhteistyön syventämistä. Yhteistyössä keskitytään tällä hetkellä esimerkiksi hybridiuhkien torjumiseen, sotilaalliseen liikkuvuuteen ja kyberturvallisuuteen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt