X
SULJE MAINOS
Antti Häkkänen. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Antti Häkkänen: Valta siirtyy kunnista Helsingin virkamiehille

Kokoomuksen varapuheenjohtajan mukaan sote-uudistus heikentää lähidemokratiaa.

Kokoomuksen varapuheenjohtajan, kansanedustaja Antti Häkkäsen mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) halituksen ajama sote-uudistus keskittää valtaa paikallistasolta keskushallinnolle.

– Tämä tarkoittaa demokratian tosiasiallisen tilan heikentymistä Suomessa. Kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet siirtyvät valtion virkamiehille, Häkkänen kirjoittaa Facebookissa.

Eduskunnan on määrä hyväksyä uudistus ensi viikolla. Uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirretään kunnilta ja kuntayhtymiltä niin sanotuille hyvinvointialueille.

Häkkäsen mukaan nykyinen kuntapohjainen malli on selvästi demokraattisempi kuin uusi keskusjohtoinen malli. Tällä hetkellä kuntalaisten valitsemat päättäjät päättävät palvelujen rahoituksesta sekä investoinneista.

– Nykyisin kunnat keräävät verotuloja ja näitä verotuloja kunnat kanavoivat sote-palveluihin noin 13 miljardia euroa. Kuntademokratian ydinasia on se, että äänestäjä voi arvioida tätä verotuksen tason ja palvelutason yhtälöä. Tämä on aitoa päätösvaltaa, hän toteaa.

Jos sote-uudistus hyväksytään eduskunnassa, kuntalaisten verorahat siirtyvät jatkossa valtiolle ja valtiovarainministeriö päättää alueiden palvelujen rahoituksesta.

– Taloudellinen valta keskitetään kunnilta valtiolle. Valta on sillä, jolla on lompakko. Nyt valta keskittyy paikallistasolta Helsingin ministeriöihin, Häkkänen kirjoittaa.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja kertoo olevansa huolissaan lähidemokratian heikkenemisestä.

– Kun paikallinen valta ja vastuu katoaa keskushallinnolle, niin demokraattinen malli muuttuu epäterveeksi. Syntipukki löytyy aina ministeriöistä, eikä paikallisen kaupungintalon peilistä. Eduskunnassa ryhdytään käymään yhä enemmän kuntakohtaisia riitoja. Paikalliset asukkaat turhautuvat ja kokevat, että äänestämisellä on vielä vähemmän väliä, jos ”maakuntapäättäjän” tärkein tehtävä on mankua ministeriön virkamiehiltä Helsingistä lisää rahaa palveluihin, Häkkänen toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt