Antti Häkkänen. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Antti Häkkänen: Terrorin uhka ei sosiaalipalveluilla ratkea

Kaksoiskansalaisuuden vieminen terrorismirikoksiin syyllistyneiltä on oikeusministerin mukaan ’pohdinnassa’.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo suoraan olevansa tarvittaessa valmis viemään eteenpäin lisää kiristyksiä terrorismilakeihin vielä tällä vaalikaudella. Kiristysten sisältöä hän ei tässä vaiheessa suostu avaamaan tarkemmin. Terrorismilainsäädännön kiristäminen voisi oikeusministerin mukaan tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi, jos Suomen sääntely näyttää jäävän jälkeen muusta Euroopasta. Oikeus- ja sisäministeriö seuraavat tilannetta tarkasti.

– Meidän täytyy jatkuvasti tarkkailla muiden maiden käytäntöjä; miten siellä tiettyjä toimenpiteitä tekemällä päädytään siihen, että terrorismista nostetaan syytteitä ja annetaan tuomioita, Häkkänen toteaa Verkkouutisille.

EU:n terrorismidirektiivin edellyttämät säädökset on tuotu Suomen kansalliseen lainsäädäntöön perusmuotoisina.

– Nyt pohditaan, pitäisikö jotain lisää vielä tehdä. Tästä tulee mahdollisesti alkukesään mennessä lisää johtopäätöksiä.

Häkkänen muistuttaa, että sääntelyn lisäksi tarvitaan myös resursseja. Esimerkiksi syyttäjälaitokselle on hankittu lisärahoitusta terrorismirikoksiin erikoistumista varten.

Eräs muuallakin Euroopassa keskustelua herättänyt ja merkittävänä pidetty lakimuutos olisi kansalaisuuden vieminen tiettyihin terrorismirikoksiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta. Häkkänen myöntää, että tämäkin asia on Suomessa ”pohdinnassa”. Ministeri toteaa kuitenkin samaan hengenvetoon, että asiaan liittyy suuria perusoikeudellisia kysymyksiä.

Tässäkin on haettava tasapainoa.

– Summaisin asian näin. Perus- ja ihmisoikeusasiat on otettava huomioon. On kuitenkin myös oltava kylmän realistinen ja toimittava kirkkaalla järjellä. Monilla radikalisoituneilla tai radikalisoitumisen vaarassa olevilla henkilöillä ei todellakaan ole hyvät aikeet mielessä, Antti Häkkänen painottaa.

– Terrorismin uhka ei sosiaalipalveluilla ratkea. Me tarvitsemme tarvittaessa myös kovia konkreettisia keinoja.

Lue tämän linkin takaa ilmaiseksi Verkkouutisten Plus-osiosta kirjautumalla, millaisia haasteita terrorismin torjuntaan liittyy ja mitä oikeusministeri asiasta ajattelee.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt