Verkkouutiset

Antti Häkkänen: Tämä on vakava kansallinen hätätila

Kansanedustaja hämmästelee sitä, että kunnat eivät valvo omia hoivakotejaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustajan Antti Häkkäsen mielestä vanhusten laitoshoidon purkamisessa ja kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen lisäämisessä on edetty liian kovalla vauhdilla viimeisen vuosikymmenen aikana erityisesti kunnissa.

– Ihmisiä on pistetty perinteisistä vanhainkodeista ja muista kotiin asumaan ja meillä on nyt tilanne se, että ympäri Suomea kotona asuu erittäin huonokuntoisia ihmisiä, jotka ovat olleet aiemmin ammattilaisten hoivassa ja hoidossa, Antti Häkkänen sanoi Ylen Ykkösaamussa tänään perjantaina.

Häkkäsen mukaan painopistettä on haluttu siirtää laitoshoidosta kotiin, mutta kotihoidon palveluita ei ole resurssoitu riittävästi.

– Se on ennaltaehkäisevää palvelua ja siihen kannattaa satsata, koska myöhemmät palvelut ovat merkittävästi kalliimpia. Nyt on ehkä ripauksen säästetty väärässä paikassa, Häkkänen sanoi.

Jos työolosuhteita ei paranneta, loputkin hoitajat lähtevät

Häkkäsen mielestä tehostetun palveluasumisen sitovan henkilöstömitoituksen sijaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd.) olisi ollut viisaampaa tehdä kokonaisuudistus vanhuspalveluihin.

Nyt kun tehostetussa palveluasumisessa on tiukempi sääntely kuin kotihoidossa ja omaishoidossa, niin riski siitä, että hoitajia joudutaan ottamaan kotihoidosta palveluasumiseen on Häkkäsen mukaan suurempi.

– Hallituksella on suuri vastuu tuoda kotihoidon uudistusohjelma tuoda eduskuntaan, Häkkänen sanoi.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) mielestä kotihoidon hoitajapula ei johdu tehostetun palveluasumisen henkilöstömitoituksesta eikä hoitajapula pahene mitoituksen vuoksi. Hänen mukaan kotihoidon hoitajapula on seurausta epäinhimillistä työolosuhteista.

– Jos työolosuhteita ei paranneta, niin loputkin hoitajat lähtevät itse, Mäkisalo-Ropponen sanoi.

Mäkisalo-Ropposen mukaan perinteisiä vanhainkoteja, joissa kaksi tai neljä toisilleen tuntematonta ihmistä asuu samassa huoneessa, ei tarvita.

– Ne eivät ole tähän yhteiskunnalliseen tilanteeseen sopivia. Me tarvitsemme yhteisökoteja, jotka ovat kodinomaisia.

Hoitajia tarvitaan 100[nbsp]000 lisää

Myös kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) oli sitä mieltä, että yksin kotona olemisen ja palveluasumisen välille tarvitaan välimallin yhteisöllistä asumista, jossa on muita ihmisiä, tukea ja palveluita tarpeen mukaan.

Mäkisalo-Ropponen ja Sarkkinen eivät kumpikaan tienneet, koska hallitus tuo eduskuntaan vanhuspalvelulain toisen vaiheen uudistuksen.

Häkkänen ehdotti, että eduskuntapuolueet tekisivät laaja-alaisen hoiva-alan yhteisymmärryssuunnitelman, jossa katsottaisiin hoiva-alan tilanne vuosikymmen loppuun asti.

– Me tarvitsemme lähes 100[nbsp]000 uutta hoitajaa. Tämä on todella vakava kansallinen hätätila, Häkkänen sanoi.

Häkkäsen mielestä myös valvonta pitää laittaa kuntoon.

– Nythän on paljastunut, että kunnat eivät valvo omia hoivakotejaan. Meillä on tämänlainen aukko, että tietyissä hoivakodeissa laatua voidaan laiminlyödä, eikä sitä valvota ollenkaan, Häkkänen hämmästeli.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)