Antti Häkkänen. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Antti Häkkänen: SDP:n sote-linja hämärtyy päivä päivältä

Oikeusministeri kehottaa Antti Rinnettä päättämään, ajaako hän omaa vai hallituksen sote-mallia.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, oikeusministeri Antti Häkkänen ihmettelee SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen sote-linjauksia.

Häkkäsen mukaan SDP luo nyt mielikuvaa siitä, että hallitus varautuisi aktiivisesti soten kaatumiseen ja että nykyistä valmistelua voitaisiin jatkaa, vaikka sote-malli vaihtuisi täysin toiseksi. Viimeksi Ilta-Sanomat väitti, että hallitus varautuu soten kaatumiseen.

– Uudistusta viedään eteenpäin hallituspuolueiden toimesta. Mitään tällaisia kaatumissunnitelmia ei ole. Tämä on höpöjuttua, mitä SDP haluaa levittää, Häkkänen sanoo Verkkouutisille.

Häkkänen seuraa soten valmistelua läheltä yhtenä reformiministerinä. Hän on pannut merkille, että SDP ei esittele enää omaa sote-malliaan vaan puhuu Antti Rinteen suulla siitä, että valmistelua voidaan jatkaa nykyisen hallituksen tekemän työn pohjalta.

– SDP:n sote-linjassa on tapahtunut täyskäännös tällä viikolla, mitä olen ihmetellyt. Yhtäkkiä on hylätty Rinteen sote-malli ja todettu, että pitäisi jatkaa hallituksen pohjalta.

– Rinteen kannattaisi tehdä nyt päätöksiä ja muodostaa joku selkeä linja, eikä haparaoida viikon välein.

Häkkäsen mukaan SDP:llä on valittavanaan kaksi vaihtoehtoa.

– Kannattaako SDP hallituksen pohjan valmistelua vai omaa malliaan. Jos nykymallia jatketaan, niin SDP:n mallia ei voi toteuttaa, hän sanoo.

SDP:n sote-mallissa järjestäjinä toimisivat ns. aluekunnat. Eräiden arvioiden mukaan malli ei läpäisisi perustuslaillista tarkastelua. Häkkänen tyrmää SDP:n mallin  toteamalla, että ”Antti Rinne on tarjoamassa 50-100 sote-aluetta”.

Hallituksen mallissa alueita on 18, kun esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päätyi esittämään 5-12 aluetta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on määrä saada lähiviikkoina valmiiksi mietintönsä sotesta. Sen jälkeen esitys menee perustuslakivaliokuntaan, jonka työlista on tuhti.

– Toivon, että eduskunta tekisi työn mahdollisimman ripeästi, Häkkänen sanoo aikataulusta.

Hänen mukaansa ei ole ilmennyt mitään sellaista, jonka vuoksi aikataulu venyisi. Hallitus tähtää siihen, että eduskunta tekisi lopulliset päätökset sotesta ennen vuodenvaihdetta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt