Antti Häkkänen. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Antti Häkkänen LM:lle: Haluan kääntää näkökulman uhriin

Rangaistusten ankaruus on oikeusministerin mukaan arvokysymys.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) haluaa jatkaa rikosten rangaistuskäytäntöjen kiristämistä. Hänen mukaansa Suomen rangaistusjärjestelmä on hyvin kevyt kansainvälisesti vertailtuna. Rangaistusten ankaruutta hän pitää arvokysymyksenä, kustannukset eivät hänen mukaansa voi olla syy olla rankaisematta.

– Haluan kääntää näkökulman uhriin. Rangaistuksen on oltava riittävän kova, jotta uhri kokee sen oikeudenmukaisena sovituksena, hän sanoo Lännen Medialle sanomalehti Kalevassa.

Suomessa on Häkkäsen mukaan jo vuosikymmeniä puhuttu, ettei vankila paranna ketään ja etteivät rangaistukset ennalta ehkäise rikoksia.

– Eivät niin, mutta eihän se ole peruste keventää seuraamuksia.

Esimerkiksi hän nostaa sarjanäpistelijät, jotka selviävät nyt käytännössä ilman rangaistusta jättämällä sakot maksamatta.

– Siksi sakon muunto vankeudeksi pitää palauttaa. Ei oikeusjärjestelmässä voi olla aukkoa, jonka takia rikoksesta voisi selvitä rangaistuksetta.

Tulevan hallituskauden työlistalle Häkkänen laittaisi henkirikosten, pahoinpitelyjen, lapsiin kohdistuva väkivallan, seksuaalisen väkivallan ja koulukiusaamisen torjumisen ja ennaltaehkäisyn. Tarkasteluun joutuisi myös se, ovatko väkivaltarikosten rangaistukset kohdallaan.

– Pahoinpitelykulttuuri elää meillä sitkeässä, ja fyysisten loukkausten kynnys on saatava nousemaan. Miksi me puhumme esimerkiksi edelleen koulukiusaamisesta fyysisten loukkausten yhteydessä. Ei se ole kiusaamista vaan pahoinpitelyä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt