Antti Häkkänen. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Antti Häkkänen IL:ssä: Vaalitulosta kannattaa kunnioittaa

Antti Häkkäsen mielestä jokaisen puolueen on tunnistettava realiteetit.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkäsen mukaan realiteetit koostuvat siitä, että Suomessa on kahdeksan eduskuntapuoluetta, ja jos haluaa vaikuttaa, silloin pitää saada enemmistöhallitus.

–Sen jälkeen pitää miettiä, miten puolue kykenee edistämään itselleen ja kannattajilleen tärkeitä asioita, ja se tapahtuu vain sillä, että jonkinlaisia yhteistyökoalitioita täytyy muiden puolueiden kanssa tehdä, ja sen jälkeen tulee kysymys, tykkäätkö tuosta tai tuosta puolueesta, hän sanoo Iltalehden haastattelussa.

Häkkänen lähestyy yhteistyötä käytännöllisesti kysymällä, mitä asioista kokoomus pystyisi edistämään vasemmistoliiton kanssa tai mitä asioita perussuomalaisten, demareiden tai keskustan kanssa.

– Esimerkiksi kaupungistumiseen liittyviä isoja kysymyksiä ei keskustan kanssa juuri pysty edistämään. Vasemmistoliiton kanssa ei pysty edistämään järkevään talouden hoitoon liittyviä asioita, mutta varmaan jotain muuta. Perussuomalaisten kanssa voisi löytyä yhteisiä säveliä turvallisuuskysymyksistä, ja ehkä joistain talouspoliittisista kysymyksistä.

Tämän jälkeen Häkkänen käy läpi poissuljennan, jonka suhteen pitää olla tarkka. Häkkäsen mukaan hänen ajattelunsa kumpuaa siitä, että kansa äänestää vaaleissa tuloksen, jonka jälkeen puolueet päättävät, mitkä asiat ovat heille kipupisteitä tai yhteistyökysymyksiä, joita he voivat eri koalitioiden kanssa edistää.

– Suhtaudun itse niin, että on puolueen nimi vihreät, perussuomalaiset tai joku muu, mutta jos me saamme kokoomuksen kanssa heidän kanssaan järkeviä asioita edistettyä, silloin edetään siltä pohjalta.

– Se on täynnä esimerkkejä, että kansan vaalitulosta kannattaa kunnioittaa ja ottaa vastuuseen tiettyjä puolueita, sillä siihen (hallitusvastuun) mahdottomuuteen ne yleensä tukehtuvat, jos he ovat antaneet äänestäjilleen ristiriitaisia lupauksia, Häkkänen sanoo Iltalehdelle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt