Oikeusministeri Antti Häkkänen. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Antti Häkkänen: EU:n syyttäjänvirasto on veronmaksajien etu

Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) perustamista koskeva asetus hyväksyttiin EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvostossa Luxemburgissa.

Virasto toteuttaa EU:n varoihin kohdistuvien petosten ja lahjusrikosten tutkintaa ja syytetoimia.

– Hienoa, että Euroopan syyttäjänviraston perustamispäätös saatiin nyt maaliin vuosia kestäneiden neuvottelujen jälkeen, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Häkkäsen mielestä on tärkeää, että EU tehostaa myös eurooppalaisten veronmaksajien yhteisiin varoihin kohdistuvien petosten ja korruption vastaista toimintaa kaikilla mahdollisilla tavoilla. Syyttäjänviraston perustaminen on yksi askel tässä.

– On Suomen edun mukaista näin nettomaksajana torjua unionin budjettiin kohdistuvia rikoksia. EU:n alueella näitä rikoksia esiintyy varsin paljon, vaikka Suomessa hyvin vähän. Myös EU:n uskottavuus kansalaisten silmissä vaatii näihin ongelmiin puuttumista, Häkkänen toteaa.

Syyttäjänvirasto on tarkoitus perustaa Luxemburgiin, jossa sen toiminta alkaa vuonna 2021. Viraston perustamiseen osallistuu 20 EU-maata eli valtaosa jäsenmaista.

– Suomen on hyvä olla mukana laajassa eurooppalaisessa rintamassa torjumassa petoksia ja korruptiota. Saamme vietyä uuteen virastoon myös pohjoismaista avointa hallintokulttuuria, Häkkänen sanoo.

Syyttäjänvirasto täydentää EU:n rikosoikeudellisen yhteistyön viraston Eurojustin työtä ja mahdollistaa Eurojustin keskittymisen terrorismin, ihmiskaupan ja muiden rikosten torjuntaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt