Verkkouutiset

Lähipalvelukeskus Hertsissä Helsingissä on ruokakauppojen ja ravintoloiden lisäksi kirjasto, nuorisotila, päiväkoti sekä liikunta- ja hyvinvointipalveluita ja hoivakoti. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Erikoista varjonyrkkeilyä julkisuudessa

BLOGI

Kansanedustaja kirjoittaa haluavansa maalaisjärkeä ja yhteistyötä lähipalveluihin.
Antti Häkkänen
Antti Häkkänen
Kirjoittaja on kansanedustaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lähipalveluista käydään erikoista varjonyrkkeilyä julkisuudessa. Jotkut yrittävät rakentaa kaupunkien ja kuntien välille riitaa. Vastakkainasettelu näyttää kuitenkin enemmän vaalitempulta, koska puolueiden linjausten välillä ei ole juurikaan eroa.

Kaikki puolueet kannattavat sitä, että ihmisten palvelutarve määrittää lähipalvelujen laajuuden. Tämä on tullut selväksi viimeistään tv-tenteissä.

Jokaisessa kunnassa pitää lähtökohtaisesti olla vähintään yksi sote-asema, kuten nytkin. Etäisyyksien palvelupisteeseen pitää olla lyhyitä, jotta kynnys palvelujen käytölle ei kasva eivätkä ongelmat pahene.

Tarjotaan lähipalveluina niitä palveluja, joille alueen asukkailla on useasti arjessa tarvetta. Esimerkiksi palveluasumista löytyy sieltä missä on vanhuksia. Lääkäri- ja hoitajavastaanottoja pitää olla tarpeen mukainen määrä. Kouluterveydenhuoltoa koulun yhteydessä. Perhe- ja sosiaalityötä asukkaiden tarpeiden mukaan. Pelastustoimi ja ensihoito ovat korostetun voimakkaasti lähipalveluja.

Lähipalveluissa olennaisinta on, että hoito on hyvää ja hoitoon pääsee nykyistä nopeammin. Sama pätee kaupungissa ja pienemmissä kunnissa. Eihän sote-piste mitään auta, jos hoitoon ei pääse.

Perinteisten toimintatapojen rinnalle on otettava uudet keinot käyttöön. Resurssien painopistettä on siirrettävä ongelmien varhaiseen hoitamiseen. Ammattilaiset voivat myös jalkautua yhä enemmän pienemmille paikkakunnille. Samoin esimerkiksi lääkärien etävastaanotot vahvasti perinteisten palvelujen rinnalle.

Yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa kannattaa vahvistaa, jotta palvelujen saatavuus paranee. Kokeiluissa on esimerkiksi havaittu, että palvelusetelit nopeuttavat hoitoon pääsyä ja lisäävät peruspalvelujen saatavuutta myös pienemmillä paikkakunnilla. Syntyy sote-alan pienyrityksiä. Samoin kela-korvauksia kannattaisi parantaa, jotta hoitoa olisi nopeammin tarjolla.

Lähipalveluiden turvaamisessa kannattaa siis käyttää tavallista maalaisjärkeä ja tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen. Tarpeeton vastakkainasettelu kuntien välillä ei paranna kenenkään lähipalveluja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)