Verkkouutiset

”Antero Jyränki luki Zavidovo-muistiota ääneen suurelle joukolle”

Kansliapäällikkö kertoi uutuuskirjan mukaan avoimesti 1972 presidentin huippusalaisesta muistiosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Demarivaikuttaja Pekka Korpinen käsittelee kirjassaan Suomi kääntyy länteen vuoden 1972 Zavidovo-vuotoa. Siinä presidentti Urho Kekkosen salaiset keskustelut neuvostojohdon kanssa vuodettiin julki.

Edesmennyt Sdp-vaikuttaja Bo Ahlfors (1933-99) kertoi aikanaan, että taustalla oli vasemmistoradikaalien ryhmä, jossa olivat muun muassa presidentin kansliapäällikkö Antero Jyränki, kansanedustaja Erkki Tuomioja ja vuodosta vastuuta ottaneessa kirjoittajanimimerkissä mukana ollut Ahlfors itse. Tuomioja on kertonut antaneensa muistion toimittaja Tor Högnäsille.

Pekka Korpinen kertoo nyt muutamia yksityiskohtia lisää:

– Olin tuohon aikaan paljon tekemissä Erkki Tuomiojan ja erilaisten sosiaalidemokraattien vasemmistoryhmien kanssa. Muistan hyvin syyskuussa 1972, kun yksi tällainen ryhmä kokoontui ravintola Laulumiehissä. Siellä tasavallan presidentin kansliapäällikkö Antero Jyränki luki Zavidovomuistiota ääneen suhteellisen suurelle joukolle vasemmistodemareita. Sattui vielä niin, että kesken hänen esitystään toimittaja Tor Högnäs pyysi Tuomiojaa puhelimeen, Pekka Korpinen kirjoittaa.

Korpisen muotoilun mukaan ”mitä myöhemminkin olen tavannut Antero Jyränkiä, tuntuu epätodennäköiseltä, että Kekkonen olisi rohkaissut Jyränkiä levittämään salaista muistiota”.

Pekka Korpinen oli yksi lukuisista tapauksen johdosta poliisikuulusteluun joutuneista päättäjistä, joilta kysyttiin muistiosta. Kuulustelussaan 15.1.1973 Korpinen ei kertonut tällaisesta Laulumiesten kokoontumisesta mitään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)