Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Annika Saarikko: Yleisötilaisuuksien rajoitukset palautetaan ensimmäisenä

Tiede- ja kulttuuriministerin mukaan tilanne on herkkä ja rajoituksiin saatetaan joutua palaamaan.

Tiede- ja kulttuuriministeriksi uudelleen nimitetty Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että koronatilanne on herkkä ja tarvittaessa yleisötapahtumien järjestämistä pitää tarkastella uudelleen.

– Lähtökohtani on vahvasti terveys ja turvallisuus edellä siitä huolimatta, että mahdolliset päätökset olisivat toimialalleni erittäin kipeitä, Annika Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa nimityksensä jälkeen tänään torstaina.

Saarikon mukaan aika paljon riippuu siitä, mitä lähipäivinä tapahtuu ja miten tautitilanne Suomessa kehittyy. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tartuttavuutta kuvaava R0-luku on ylittänyt yhden, mikä tarkoittaa, että epidemia kiihtyy, vaikkakin hitaasti.

Saarikon mukaan kaikki on pitkälti kiinni suomalaisten käyttäytymisestä isoissa yleisötapahtumissa ja jokapäiväisessä elämässä, ja hän viittasi turvaväleihin ja käsihygieniaan.

– Tilanne on herkkä, enkä suinkaan pidä poissuljettuna, etteikö näin rajoituksiin jouduta palaamaan uudelleen myös sillä perusteella, että ne olivat viimeisiä asioita, joita yhteiskunnassa avattiin ja on tietysti loogista, että niiden palauttamisesta aloitetaan, jos tarve niin vaatii, koska siihen isoja väestöjoukkoja koskevat riskit liittyy.

Saarikon mukaan asiaa on syytä pohtia koko hallituksen kesken lähiaikoina.

Yli 500 hengen yleisötilaisuudet sallittiin turvaväleillä ulkotiloissa heinäkuun alusta ja sisätiloissa elokuun alusta.

Tiede- ja kulttuuriministerin tehtäviä hoiti vuoden ajan Hanna Kosonen (kesk.), kun Saarikko oli vanhempainvapaalla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt