X
SULJE MAINOS
Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Annika Saarikko: Meistä tulee taas Suomen johtava puolue

Moni väittää meidän tyytyvän aputytön hommaan, toteaa keskustan puheenjohtaja.

– Joku väittää meidän rakastuneen vain valtaan. Monen mielestä olemme tehneet virheitä. Sopassamme on sattumia, mutta mitä keskusta tarjoilee pääruuaksi, kysytään oikeutetusti, sanoi puheenjohtaja Annika Saarikko keskustan eduskuntaryhmän talvikokouksessa Helsingissä.

Hänen mukaansa keskustan ydin on luottamus ihmiseen.

– Me taistelemme ihmisen vapauden ja vastuun puolesta. Se on meidän ideologiamme. Sama kuin sata vuotta sitten: enemmän vapautta, enemmän yhdenvertaisuutta, vähemmän holhousta, vähemmän järjestelmää. Enemmän rohkaisua kuin syyllistystä – myös ilmastonmuutoksen äärellä, Saarikko sanoi.

– Meistä tulee taas ei-vasemmistolaisen Suomen johtava puolue. Sen tavoitteen äärellä olen päättäväinen, mutta valtavan nöyrä. Emme muuten ole myöskään oikeistolainen puolue. Olemme keskustalainen puolue, Saarikko määritteli.

Puheenjohtaja katsoi, että melun ja kohinan keskeltä keskustaa ei juuri nyt erota.

– Selitämme enemmän kuin ehdotamme. Selittelemme enemmän kuin perustelemme. Tämän muutamme. Keskusta tulee esittämään lähiviikkoina monia yhteiskunnallisia avauksia, joiden tarkoituksena on kertoa, mitä tarkoitamme vapauden ja vastuun yhdistelmällä, Saarikko sanoi.

Hänen mukaansa keskusta luottaa ihmisten valintoihin.

– Kotihoidontuen puolustaminen on esimerkki siitä, että luotamme perheisiin. Keskusta kannattaa naisten ja miesten tasa-arvoista hoivavastuun jakoa sekä sitä, että pienten lasten vanhemmat työllistyvät mahdollisimman sujuvasti hoitoajan jälkeen.

Saarikko nosti esiin myös omistajuuden ja esimerkkinä metsät.

– Onko ilmapiiri sellainen, että metsän omistamisesta tehdään taakka? Mihin sellainen johtaisi? Todennäköinen tie olisi suomalaisen metsänomistajuuden ajautuminen ulkomaisiin käsiin. Voisivatko suomalaiset metsät ja maamme luonto sen jälkeen paremmin? Eivät varmasti. Uskomme siihen, että kestävällä metsänhoidolla voimme pitää huolta luonnosta, kantaa osuutemme ilmastotalkoista ja tuoda työtä ja vaurautta koko Suomelle.

Saarikon mukaan suuri tehtävä on pelastaa suomalainen työ.

– Eri arvioiden mukaan jopa miljardien investoinnit voisivat lähteä liikkeelle aikaisemmin. Tämä on aitoa, kestävää ja ilmaista elvytystä. Tämä onnistuu, kun lupaprosessien kestolle viranomaisen käsittelyssä asetetaan enimmäismääräaika. Sitovan, esimerkiksi yhden vuoden kokonaiskäsittelyajan sisällyttäminen lainsäädäntöömme ei tietenkään ole yksinkertaista, vaan vaatii perusteellisen valmistelun, hän sanoi.

Puheenjohtajan mukaan tavoitteena on, että lukuisat erilliset investointihankkeen luvat korvataan yhdellä luvalla.

Keskustan tavoitteena on myös ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille.

– En kaihda myöskään työperäisen maahanmuuton tarpeellisuuden esiin nostamista. Se on itse asiassa välttämättömyys, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan keskustan näkemyksistä myös levitetään suoranaisia valheita.

– Keskusta sanoo kyllä liikenteen vähemmille päästöille. Keskusta sanoo ei polttoaineveron lisäkorotuksille. Keskusta sanoo kyllä perheiden valinnanvapaudelle. Keskusta sanoo ei kotihoidontuen leikkauksille.

Puheensa lopuksi Saarikko määritteli kuntavaalien perusasetelman.

– Kumpi johtaa jatkossa maakuntia – keskusta vai perussuomalaiset?

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt