Annika Saarikko. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Annika Saarikko IL:lle: Keskustan tilanne on huonompi kuin vuosi sitten

Ministeri näkee puheenkohtajakisassa riskejä.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin tulevassa puoluekokouksessa haastava tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko myöntää Iltalehden haastattelussa puolueensa ahdingon.

Keskustan kannatus oli tämän viikon Ylen kyselyssä vain 10,5 prosenttia. Pudotusta edellisestä mittauksesta tuli 0,9 prosenttiyksikköä.

– Keskusta on huonommassa tilanteessa kuin vuosi sitten – jos sitä mitataan kannatuksella, jos sitä mitataan puolueväen innolla, ja jos sitä mitataan suomalaisten mielikuvalla keskustasta. Näillä mittareilla emme ole menneet missään parempaan suuntaan, Saarikko sanoo IL:lle.

Puheenjohtajakilvassa piilee hänen mukaansa myös riskejä.

Saarikko pitää mahdollisena, että kisa ”ei selkeytä ihmisten mielissä keskustan linjaa, jos tulee paljon erilaisia ajatuksia”.

– Sekään ei varmasti lisää luottamusta, jos me vain puimme menneitä ongelmia ja puolueen sisäisiä asioita, Saarikko jatkaa.

Lista syksyllä

Hallituksen lupaamien työllisyystoimien aikataulu on aiheuttanut närää pääministeripuolue SDP:n ja valtiovarainministeripuolue keskustan välillä. Pääministeri Sanna Marin on väläytellyt päätösten siirtämistä loppuvuoteen. Keskustan kantana on taas ollut, että ratkaisuja olisi tultava aiemmin luvatusti jo syksyn budjettiriihessä.

– Keskusta edellyttää, että budjettiriihessä on olemassa vähintään listaus siitä, mistä asioista uudet työpaikat koostuvat. Yksityiskohtia voidaan hioa sitten myöhemmin työmarkkinajärjestöjen kanssa, Annika Saarikko linjaa.

Hän puolustaa IL:lle Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työllisyystoimia. Saarikon mukaan Suomi olisi nyt ilman niitä täysin toisenlaisessa tilanteessa. Nyt on kuitenkin hänen mukaansa tunnistettava ”muuttuvan työelämän kysymykset”, kuten yksinyrittäjät tai työssä jaksaminen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt