Anne-Mari Virolainen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Anne-Mari Virolainen: Suomi on huolissaan USA:n tuontitullien vaikutuksista

EU-maista tuotava teräs ja alumiini ei Suomen mukaan uhkaa USA:n turvallisuutta.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) pitää presidentti Donald Trumpin ilmoitusta tuontitulleista erittäin valitettavana ja korostaa poikkeusmahdollisuuden osalta jatkuvaa neuvotteluyhteyttä Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välillä.

– EU:ssa arvioidaan nyt huolellisesti tilannetta presidentti Trumpin päätöksen sisällön suhteen ja tulen pitämään tiivistä yhteyttä komissaari Malmströmiin. EU:n yhtenäisyys asiassa on tärkeää, toteaa Virolainen tiedotteessa.

Euroopan unioni on ulkoministeriön mukaan Yhdysvaltojen suurin kauppa- ja investointikumppani ja läheinen liittolainen turvallisuuskysymyksissä.

– Katsomme, että EU-maista tuotava teräs ja alumiini ei uhkaa Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta. Toimilla ei myöskään ratkaista ylikapasiteettiongelmaa, jota koskevaa työtä tulee Yhdysvaltain toimista huolimatta jatkaa kansainvälisillä foorumeilla, Virolainen huomauttaa.

Tullien asettaminen vähentäisi ministeriön mukaan EU:n teräs- ja alumiinivientiä Yhdysvaltoihin merkittävästi. Yhdysvallat on EU-maiden jälkeen Suomen tärkeimpiä kauppa- ja investointikumppaneita. Suomalaiset tytäryhtiöt työllistävät lukuisilla toimialoilla Yhdysvalloissa noin 34 000 henkilöä ja epäsuorat vaikutukset yhteenlaskettuna 70 000 henkilöä.

– Suomi on huolissaan mahdollisista vaikutuksista yritysten työpaikkoihin ja kilpailukykyyn niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa, Virolainen painottaa.

Trump allekirjoitti torstaina päätöksen teräksen ja alumiinin tuonnin rajoittamisesta Kanadaa ja Meksikoa koskevin poikkeuksin. EU:sta tuotavalle teräkselle asetetaan 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tuontitullit. Rajoitusten on määrä tulla voimaan 23. maaliskuuta. Maat voivat hakea poikkeuksia tähän päätökseen.

Suomen ja Yhdysvaltain välinen kauppa oli viime vuonna arvoltaan 11,6 miljardia dollaria. Päävientituotteita Suomesta Yhdysvaltoihin ovat metsäteollisuuden tuotteet, mittarit, sähkökoneet ja -laitteet sekä kivennäisöljytuotteet. Vuonna 2017 Yhdysvaltojen osuus Suomen kokonaisviennistä oli teräksen osalta 2,4 prosenttia ja alumiinitavaroiden osalta 0,5 prosenttia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt