Anne Berner. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Anne Berner: Kävelyä ja pyöräilyä edistetään

Liikenne- ja viestintäministerin mukaan toivottomuuteen ei ole syytä vaipua.

– Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys, ja sen vaikutus liikenne- ja viestintäministeriön työhön on vahvistunut koko hallituskauden ajan. Ilmastonmuutos muuttaa tapaamme liikkua, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sanoo tiedotteessaan.

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (Intergovernmental Panel on Climate Change) IPCC:n tuoreen erikoisraportin mukaan tarvitaan nopeita ja radikaaleja muutoksia sekä kulutuksessa että tuotannossa, jotta lämpötila ei nousisi enemmän kuin 1,5 astetta esiteollisesta ajasta. Tämä koskee myös liikennettä. Suomen kasvihuonekaasupäästöistä viidennes tulee liikenteestä ja siitä valtaosa tieliikenteestä.

Anne Bernerin mukaan Suomella on tarjolla osaamista, asennetta ja teknologisia ratkaisuja paitsi myös maailmalle.

Liikenne- ja viestintäministeriössä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin pyritään vastaamaan muun muassa liikenteen ilmastopoliittisen työryhmän avulla. Sen tehtävänä  on löytää keinot sille, miten Suomessa liikenne on hiiletöntä vuoteen 2045 mennessä. Ministeriön mukaan tavoite vaatii muutoksia ”tavassa liikkua, polttoaineissa, verotuksessa, teknologiassa ja asenteissa”.

Tiedotteessa mainitaan kävelyn ja pyöräilyn edistäminen, liikenteen ajatteleminen palveluna ja uusi liikennepalvelulaki, raideliikenteen edistäminen, sähköauton hankintatuki ja ilmasto- ja ympäristöyksikön perustaminen.

– Vaikka IPCC:n viesti on vakava, toivottomuuteen ei ole syytä vaipua. Toivo syntyy ennakkoluulottomista toimista. Euroopan unionissa haasteena on asettaa ilmastonmuutoksen vaatimukset kansallisten tavoitteiden edelle, Berner sanoo.

Hänen mukaansa EU:n ympäristöneuvostossa tehdään tiistaina merkittävä päätös henkilö- ja pakettiautojen päästöistä eli siitä, millaisia autoja jatkossa saa valmistaa. Suomen tavoitteeksi kerrotaan mahdollisimman tiukat CO2-päästöjen raja-arvot.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt