Anne Berner 18.4.2016 ajoneuvojen seurannasta: ”Tiedämme varmasti, että se ei perustu paikantamiseen”

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner vakuutti huhtikuussa, että tulevat väylämaksut eivät perustu paikannukseen.

– Sen me tiedämme varmasti, että se ei perustu paikantamiseen eikä GPS:ään. Ne ovat hyvin pitkälti vanhentuneita teknologioita, Anne Berner (kesk.) sanoi tulevista väylämaksuista valtion väyläyhtiötä ja liikennekaarta koskeneen tiedotustilaisuuden yhteydessä 18. huhtikuuta 2016.

Viime viikon torstaina eli 29.12.2016 Anne Berner julkaisi nettisivuillaan kirjoituksen valtion liikenneverkkoyhtiön selvitystyöstä. Kirjoituksessa Berner totesi, että aikaan perustuva maksu ”ei vaatisi välttämättä edes ajon seurantalaitetta”. Kilometriperusteisissa maksuissa kuitenkin ajettuja kilometrejä pitäisi voida seurata.

”Seurannan teknisen toteuttamisen tapaa ei ole vielä lyöty lukkoon. Periaate kuitenkin on, että tekniikoita ei rajoiteta lainsäädännöllä. Ja vaatimus on, että laitteet ja niihin liittyvät palvelut ovat helppokäyttöisiä, tietoturvallisia ja yksityisyydensuojan turvaavia”, Berner totesi kirjoituksessa.

Vielä viime vuoden huhtikuussa Berner vakuutti, että seurantapohjaista maksujärjestelmää ei ole tulossa.

– Siihen ei tule minkäänlaista seurantaa tai paikannusta. Lopullinen muoto hahmottuu vuoden aikana, että osaako järjestelmä laskea kilometrit vai pohjautuuko se omaan ilmoitukseen, Berner vakuutti tuolloin.

Viime huhtikuun tiedotustilaisuudessa Berner totesi, että keskeisin ajatus maksujen toteuttamisesta olisivat mobiilimaksut, jotka olisivat kilometripohjaisia tai kuukausipohjaisia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt