X
SULJE MAINOS
Koronaviruksen pikatestejä. / LEHTIKUVA / AFP Rodrigo Urzagasti

”Anna tarttua ja se on ohi” – professorin mukaan tie hullun paratiisiin

Aiempien tartuntojen on havaittu suojaavan heikommin omikronmuunnosta vastaan.

THL:n emeritusprofessori Matti Jantunen korjaa käsitystä, jonka mukaan koronaviruksen sairastaminen antaisi parhaan suojan uusia infektioita ja mahdollisesti myös toisia viruskantoja vastaan.

Hän viittaa tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan omikronmuunnos on huomattavan vastustuskykyinen muita variantteja vastaan muodostuneilta vasta-aineilta. Kehon immuunijärjestelmän vaste delta- ja omikronmuunnosta vastaan vaikuttaa myös kapeammalta verrattuna alkuperäisen Wuhanin viruskannan tai alfamuunnoksen muodostamaan suojavaikutukseen.

– Aiemmat tartunnat suojaavat heikommin omikronilta kuin muilta varianteilta ja sama pätee toisinpäin, Matti Jantunen tviittaa.

– ”Anna tarttua, sitten se on ohi” on tie hullun paratiisiin, Jantunen jatkaa.

Tutkijoiden mukaan omikronin muodostama uusi ”antigeeniklusteri” tarkoittaa sitä, että rokotteita joudutaan todennäköisesti päivittämään tulevaisuudessa influenssarokotteiden tapaan. Toisessa tutkimuksessa infektion arvioitiin antavan kahta rokotuskertaa vahvemman suojan omikronilta, mutta kolmas rokoteannos nostaa suojan kaikkein korkeimmalle tasolle.

LUE MYÖS:
Suomessa todettu 6791 uutta tartuntaa (VU 5.1.2022)
IS: Näin koronaan on Suomessa kuoltu (VU 5.1.2022)

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt