Anna-Maja Henriksson. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Anna-Maja Henriksson: Perintövero pois pitkällä aikavälillä

RKP:n puheenjohtajan mukaan perintövero voitaisiin korvata luovutusvoittoverolla, joka maksetaan, jos perintö myydään eteenpäin.

Suomen olisi järkevä seurata pitkällä aikavälillä Ruotsin ja Norjan esimerkkiä poistamalla perintövero, toteaa RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson.

Hänen mukaansa se tulisi korvata luovutusvoittoverolla, joka maksetaan, jos perintö myydään eteenpäin.

– Tiedämme, että tavalliset kansalaiset voivat joutua ongelmiin perintöveron takia. Oikeudenmukaisempi tapa olisi verottaa vasta siinä vaiheessa, kun perintö myydään, Henriksson toteaa tiedotteessa.

Ruotsi poisti perintöveron vuonna 2004 ja Norja vuonna 2014. RKP on ehdottanut ensimmäisenä askeleena, että vero poistetaan perheyritysten sukupolvenvaihdosten osalta. Tämä vahvistaa pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuutta investoida ja tarjota työpaikkoja.

– Pitkällä aikavälillä olisi kuitenkin perusteltua luopua verosta kokonaan ja korvata se luovutusvoittoverolla. On tutkittu, että tällaisella uudistuksilla ei ole merkittäviä tulonjakovaikutuksia (PTT, 2014).

Ajankohtainen kansalaisaloite osoittaa, että moni tavallinen kansalainen kannattaa muutosta, sanoo Henriksson.

Eduskunta keskustelee torstaina kansalaisaloitteesta missä noin 57 000 allekirjoittajaa esittää perintö- ja lahjaveron poistamista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt