Verkkouutiset

Anna Kontula: Rikas tuhoaa ympäristöä köyhää enemmän

Vasemmistoliiton kansanedustaja vaatii yhteiskuntaan radikaaleja muutoksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Yhteiskunnassa on tehtävä todella radikaaleja muutoksia, jos me haluamme pitää tämän pallon elinkelpoisena, vasemmistoliiton Anna Kontula toteaa Twitterissä julkaisemallaan videolla.

Kontulan mukaan nämä muutokset on pantava varakkaiden maksettavaksi, ei köyhien. Kontulalle vastataan Twitterissä rikkaiden tuhoavan ilmastoa yhtä lailla kuin köyhienkin.

Hän avaa ajatteluaan kommenttiketjussa. Kontula toteaa rikkaiden tuhoavan ympäristöä enemmän kuin vähävaraisten

–  Rikkaat ja köyhät eivät tuhoa ”yhtä lailla”: keskimääräisen rikkaan hiilipäästö on huomattavasti köyhää suurempi.

Anna Kontula herätti marraskuussa huomiota toteamalla, että ilmastonmuutos on luokkakysymys ja että ilmastonmuutoksen torjunta vaatii muun muassa sitä, että tulevaisuudessa on päätettävä, kenelle annetaan oikeus autoiluun.

– Siis pelkistäen: kenellä pitää olla jatkossa oikeus yksityisautoon, syrjäseuduilla asuvalla liikuntavammaisella vai sillä, jolla on varaa sähköautoihin ja päästökompensaatioihin, hän kysyi.

– Ja kuinka suuri osa vähennyksistä kuuluu rikkaalle lännelle, jonka hiilipäästöt henkeä kohden ovat köyhiin maihin nähden moninkertaiset, Kontula jatkoi.

Anna Kontula vaatii myös minimitoimeentulon takaavaa perustuloa, joka ”jakaisi vaurautta aivan uudella tavalla”.

Vasemmisto panee muut tavoitteet edelle

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoi viikonloppuna, että ilmaston pelastaminen kytketään vasemmistolaisessa ajattelussa nykyisin usein muihin yhteiskunnallisiin tavoitteisiin.

– Sen sijaan, että ihmiskunnan suuri yhteinen tehtävä määriteltäisiin ”1. Pelasta ilmasto”, se määritelläänkin vasemmistossa: ”1. Korvaa kapitalismi jollakin muulla, 2. Pelasta ilmasto”, Vartiainen kirjoitti blogissaan.

– Kun muistaa, että viime vuosisadalla uhrattiin suunnattomasti verta ja ihmishenkiä kohdan 1 toteuttamiseksi, eikä sosialidemokraattista hyvinvointikapitalismia parempaa löytynyt, jälkimmäinen tehtävänanto vaikuttaa järjenvastaiselta, hän totesi.

Juhana Vartiainen kertoi ymmärtävänsä hyvin, että ilmastosopimus ja tarvittavat ympäristörasituksen ohjauskeinot pitää valita tietoisena niiden tulonjakovaikutuksista. Hänen mielestään hyvä lähtökohta olisi, että ilmastotoimet olisivat tulonjakoneutraaleja eivätkä järkyttäisi nykyistä tulonjakotasapainoa.

–  Ylimääräiset tulonjakotavoitteet tuskin ainakaan helpottavat ilmastosopimusten solmimista ja toteuttamista.

Juhana Vartiainen soimasi myös ”yleisiä vasemmistolaisia utopioita”, joissa muun muassa tulonmuodostus irrotetaan työnteosta. Perustulopuheissa alkaa hänen mukaansa olla uskomusjärjestelmän ja pelastusopin piirteitä.

– Jotta perustulo voidaan maksaa, tarvitaan arvonlisää, joka luo ne veropohjat, joista julkinen valta saa resurssinsa — ja arvonlisä luodaan tietenkin, mitenkäpä muuten, kuin tekemällä työtä, Vartiainen toteaa.

Hänen mukaansa tulonmuodostus ei voi olla erillään työnteosta ellei ajatella, että kaikki tekevät työtä suuressa kommunistisessa komentotaloudessa.

– Ja kun kaikki hyvinvointivaltiot ovat rahoitusvaikeuksissa ikääntymisen vuoksi, ei ole mahdollista rahoittaa hyvinvointimenoja muuten kuin lisäämällä, ei vähentämällä työtunteja. Eduskunta kun ei voi säätää aritmetiikan lakeja uusiksi, oli poliittinen tahto kuinka väkevä tahansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)