X
SULJE MAINOS
Anna Kontula. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Anna Kontula: Militantti järjestäytyminen pysäyttää palkan alenemisen

Vasemmistoliiton kansanedustajan mukaan työn ja pääoman suhteen määrittää lopulta niiden voimatasapaino.

– Historia on osoittanut, että duunarin heikkenevän palkkakehityksen voi pysäyttää vain duunari itse – siis riittävän kattava ja militantti ammatillinen järjestäytyminen. Työn ja pääoman suhteen määrittää lopulta vain niiden voimatasapaino, vasemmistoliiton Anna Kontula toteaa Vasen Kaista -verkkolehden kirjoituksessaan.

Tämä ei hänen mukaansa kuitenkaan tarkoita, etteikö poliittisella päätöksenteolla voisi tehdä mitään.

– Voimme kirjoittaa parempia lakeja, jotta työn hintaa ei pysty laskemaan feikkiyrittäjillä ja aidoilla yrittäjillä on sama sosiaaliturva kuin muillakin. Voidaan lopettaa ihmisten pakottaminen ilmaistyöhön perusturvan menettämisen uhalla. Voidaan säätää alustoille vakuutusjärjestelmät, jotta riskit jakautuisivat tasaisemmin.

Anna Kontula käsittelee kirjoituksessaan Postin lakkoa. Kontulan mukaan kyse on vain pienestä osasta kaikkia koskettavaa kehitystä, josta useimpien tulisi olla huolissaan. Kontula toteaa, että useilla aloilla on käynnissä suorittavan työn hinnan halpuuttaminen.

– Tarkoitan kehitystä, jossa jonkin alan tavanomaisena pidettävä tulotaso laskee, joko suhteellisesti tai absoluuttisesti. Tämä voi tapahtua postin tapaan kilpailevien työehtosopimusten kautta, mutta myös niin, että suuret toimijat pitävät säännöllisellä kuukausipalkalla vain välttämättömän ydintyövoiman ja niistävät muista henkilöstökustannuksistaan ostamalla pieniltä toimijoilta (media-ala). Tai sitten alalla yleistyy reilusti alle TES-minimien ansaitseva yrittäjä (ravintola-ala) tai riskit kantava sirpaleinen alustatyö (taksiala), Anna Kontula selvittää.

Hänen mukaansa suorittavan työn hinnan aleneminen voi aluksi tuntua mukavalta niistä, joita se ei koske, koska kun työvoimakustannukset pienenevät, voi tuotteita ja palveluja myydä halvemmalla.

– Pitemmän päälle ei kuitenkaan kellään ole kivaa: pienenevistä tuloista ei nimittäin ole varaa kuluttaa, ja koska järjestelmämme perustuu kuluttamiseen, siitä seuraa kriisi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt