Verkkouutiset

Vasemmistoliiton Anna Kontula. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Anna Kontula: Pikkuporvari lipeää helposti fasistiksi

Kansanedustaja-sosiologi ennustaa, että luokkalasku synnyttää levottomuuksia "pöyhkeässä ja pelokkaassa" joukossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) ennustaa, että osa keskiluokan lapsista kokee luokkalaskun. Koulutus ja ahkeruus eivät enää takaa heille mukavaa elämää, mikä voi johtaa vaarallisiin seurauksiin.

– Uudessa tilanteessa on olemassa riski, että pikkuporvarin kunnollisuusekspansio lähtee lopullisesti lapasesta. Alttius fasismiin ei ole kadonnut minnekään, hän kirjoittaa.

Sosiologiksi kouluttautunut Kontula on vastikään julkaissut kirjan Pikkuporvarit. Hänen mukaansa termi tarkoittaa ihmistä, jolle on tärkeää rahan ansaitseminen ja sen kuluttaminen. Pikkuporvari arvostaa järjestystä ja häiriötöntä elämää tylsyyteen saakka, hän sanoo.

Yleensä pikkuporvarillisuus vakauttaa yhteiskuntaa, mutta jos se kyllästyy rooliinsa, seuraukset voivat olla vakavia, Kontula arvioi.

– Pikkuporvaria ajaa toive nousta oikeaan porvaristoon tai vähintäänkin oman aseman säilyttäminen. Samaan aikaan kapitalismi kuitenkin synnyttää jatkuvan paineen omaisuuksien keskittymiseen ja pikkuporvariston pyyhkäisemiseksi proletariaattiin. Tilanne on radikalisoitumiselle otollinen.

Vastaavaa on Kontulan mukaan tapahtunut 1930-luvulla. Silloin äärioikeisto lupasi palauttaa vakauden, mikä vetosi pelkääviin pikkuvirkamiehiin, kauppiaisiin ja opettajiin, hän sanoo.

Kontulan mukaan nykyoikeiston vertaaminen Saksan natseihin tuntuu monen mielestä liioittelulta, mutta kyseessä on ajatusharha: nykyihminen tarkastelee tuota aikaa seurausten eli kansanmurhan näkökulmasta, mutta samalla unohtaa, että lukuisat saksalaiset kannattivat kansallissosialismia. Saksalaisia ei haitannut, että viranomaiset esimerkiksi vangitsivat ei-saksalaisia aineksia.

– Enemmän kiinnosti, että talous kasvoi. Natsien monikerroksinen organisaatio tarjosi nuorille työpaikkoja ja lapsille retkiä luontoon.

Kontulan mielestä äärioikeistosta voi löytää yhtymäkohtia 1930-luvun liikkeisiin. Hän lisää, ettei pikkuporvarin tarvitse olla fasisti ollakseen vaarallinen. Siihen riittää, että yleiset olosuhteet tiukentuvat ja että pikkuporvarit määrittelevät muidenkin puolesta oikean tavan elää.

– Pikkuporvarillisuudesta tekee yhteiskunnallisen ongelman sen pelokas pöyhkeys. Se ei ole vain omaa elämänsä järjestämään pyrkivä voima, vaan projekti oman moraalin saattamiseksi myös muiden moraaliksi.

Toisaalta Kontula sanoo, että kun kansallissosialistit vuoden 2018 itsenäisyyspäivänä kantoivat hakaristilippuja, pikkuporvarit pöyristyivät. He eivät halunneet julkeita lippuja omille alueilleen häiritsemään heidän rauhaansa, hän esittää. Saman ryhmittymän harjoittama väkivalta sen sijaan herätti pikkuporvareissa paljon vähemmän tuohtumusta.

– Vaikka mikään ei takaa, etteikä pikkuporvari voisi sopivissa olosuhteissa ryhtyä fasistiksi, hän ei halua liikkeen visuaalisia sisältöjä pilaamaan katukuvaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)