Anna Kontula. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Anna Kontula: Me esitämme vision, SDP ensimmäisen askelen

Vasemmistoliiton kansanedustajan mukaan SDP:n yleisturvamalli ei sulje pois perustuloa.

– Meillä on reilut sata vuotta ollut demarien kanssa semmoinen työnjako, että me esitämme vision ja demarit ensimmäisen askelen sitä kohti, vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula tviittaa.

Kontula on jakanut Twitterissä Kansan Uutisten jutun, jossa hän väittelee SDP:n puoluehallituksen jäsen Matias Mäkysen kanssa puolueidensa sosiaaliturvamallien eroista. Vasemmistoliitto tavoittelee 800 euron suuruista perustuloa. SDP puolestaan esittää vastikkeellista ja syyperustaista yleisturvaa.

Kontula pitää hyvänä sitä, että SDP:n esittämä yleisturvamalli yksinkertaistaisi sosiaaliturvaa nykyisestä. Malli yhtenäistäisi nykyisen pirstaleisen sosiaaliturvan yhdeksi kokonaisuudeksi ja joustaisi vaihtuvissa elämäntilanteissa. Kontulan mukaan kyseessä on kuitenkin ”välimalli”.

– Olen sitä mieltä, että demarien mallin ensimmäiset askeleet menevät meidän mallia kohti. En näe, että demarien mallin suuntaan meneminen olisi poispäin perustulosta.

– Mutta tämäkin on aika klassinen asetelma, että demarit lupaavat pikkaisen parempaa, ja sitten siitä vasemmalla olevat ryhmittymät vaativat huomattavasti enemmän. Näinhän se on ollut 1800-luvulta asti. Tässäkään ei ole mitään uutta, Anna Kontula sanoo Kansan Uutisille.

Sosiaaliturvajärjestelmää on tarkoitus uudistaa ensi vaalikaudella. Puoleista vain vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat vastikkeetonta perustuloa.

Perustuloa on kritisoitu kalliiksi ja epärealistiseksi. Esimerkiksi Veronmaksajien Keskusliiton Teemu Lehtisen mukaan perustulo ei ole vastaus sosiaaliturvan uudistustarpeisiin, vaikkakin se on ideana ”koukuttava ja houkuttava”.

– Jos kaikille aletaan jakaa ilmaista rahaa, niin jonkun täytyy se kustantaa, hän toteaa.

– Käytännössä kuorma kasattaisiin kiristyvinä veroina työssäkäyville. Jotta perustulolla olisi todellista merkitystä, tulisi myös muuta sosiaaliturvaa samalla karsia. Miten nämä sosiaaliturvan ja verotuksen muutokset vaikuttaisivat kannustimiin ja työllisyyteen, Teemu Lehtinen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt