Verkkouutiset

Anna Kontula: Kommunismi on vanha vapausaate

Vasemmistoliiton kansanedustajan mukaan aatteet eivät tapa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton Anna Kontulaa kutsuttiin kommunistiksi vihreiden ja vasemmistoliiton eroja pohtivassa Twitter-keskustelussa. Kontula vastaa keskustelussa muun muassa, että ”kommunismi on vanha vapausaate”. Kansanedustajan kommentit ovat herättäneet runsaasti keskustelua.

– Vaikea tätä on uskoa, mutta kai se on pakko. Onkohan Anna Kontula koskaan käynyt Virossa, Helsingin Sanomien toimittaja Saska Saarikoski esimerkiksi toteaa.

Kontulan mukaan Virossa käynti ei liity mihinkään.

– Olen. Mutta en ole siellä koskaan erityisemmin tutustunut kommunismiin – etkä todennäköisesti sinäkään, hän vastaaa Saarikoskelle.

– Anna, minulta harvoin loppuvat sanat, mutta nyt niin kävi. Tanssit ihmisten haudalla. Olen surullinen sinun ja puolueesi puolesta, Saarikoski toteaa takaisin.

Anna Kontula sanoo myös, että Virossa tai Neuvostoliitossa ”ei koskaan eletty kommunismissa (oman määritelmän mukaan)”.

– Noin yleisesti, yhteiskunnat ovat niin monimutkaisia, että ne väistämättä sisältävät aina monien eri aatteiden mukaan toimivia mekanismeja. Puhtaita aatevaltioita ei ole olemassa.

Saska Saarikoski syyttää tämän olevan saivartelua.

– Virossa ei eletty kommunismissa, mutta murhaajat olivat kommunisteja ja murhasivat, jotta sinne kommunismiin olisi päästy. Nyt Anna Kontula voi sanoa, että ne eivät olleet Oikeita Kommunisteja, mutta ihan saman voi sanoa natsien Einsatzgruppeneistakin, hän jatkaa.

Anna Kontula vastaa, että ”Suomessa kansanmurhaajat lienevät olleen ihan oikeita isänmaallisia kristittyjä, ja murhasivat julkilausutusti aatteidensa tähden”.

– Se ei tarkoita, että isänmaallisuus tai kristinusko olisivat näiden rikosten pointti. Yhtäläisten kriteerien käyttäminen ei ole ”saivartelua”, hän toteaa.

Eräs kommentoija sanoo Kontulan vapausväitteeseen, että ”kommunismi vapautti ihmiset muun muassa omistamisen taakasta, vapaudesta, valinnoista ja aika monet hengittämisestä – vieläpä ennenaikaisesti”.

– Kommunismi aatteena on vastuussa näistä yhtä vähän kuin kapitalismi aatteena tai kristinusko olisivat vastuussa Suomen vuoden 1918 kansanmurhasta. Ihmiset, järjestelmät ja luonto voivat tappaa. Aatteet eivät tapa ketään, Anna Kontula vastaa.

Häneltä kysytään myös, miten kommunismi ei ole aatteena vastuussa esimerkiksi tuotantovälineiden yksityisomistuksen loppumisesta.

– Aatteet sinällään eivät ole vastuussa. Mutta totta on, että kommunismin ydinalueelle kuuluu tuotantovälineiden yhteisomistus. Tuotantovälineiden valtio-omisteisuus ei taas kuulu, Kontula toteaa.

Hänen mukaansa kommunismi alkoi aikanaan saada kannatusta, koska ihmiset kokivat tehdastyönsä hedelmien päätyvän kapitalismissa pääosin muille kuin heille itselleen.

(Karl) Marx selittää tämän logiikan varsin seikkaperäisesti Pääomassa.

Kontulalta kysytään myös, onko kommunismi noussut yhdessäkään maassa vallitsevaksi aatteeksi ilman sotaa tai vallankumousta.

– Ajattelet nyt kommunismia kansallisvaltiokehikosta – semmoistakin on, mutta se on melko tuore eikä missään tapauksessa määrittävä tekijä kommunismin aatehistoriassa. (En muuten äkkiseltään muista, että mikään puhdas aate olisi missään noussut demokraattisesti valtiosäännöksi.), hän vastaa.

Anna Kontula avaa ajatteluaan aatteista toteamalla, ettei fasismikaan tapa ketään, vaan monet fasistit ovat sen sijaan tappaneet.

– Mutta fasismi eroaa kommunismista siinä, että se on olemuksellisesti kansallisvaltioon kiinnittyvä aate, joten sitä on hieman perustellumpaa tarkastella tässä kontekstissa.

Hänen mukaansa kaikki aatteet ovat teoriaa ja käytännössä puhtaita aatteita ei ole olemassakaan.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)