Anna Kontula. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Anna Kontula: Huoli herää, kun keskiluokka innostuu äärioikeistosta

Vasemmistoliiton kansanedustaja kehottaa muita puolueita ryhdistäytymään.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula kertoo huolestuneensa perussuomalaisten kannattajakunnassa tapahtuneista muutoksista viime eduskuntavaaleissa.

Hän vertaa tilannetta 1930-luvun Eurooppaan, jolloin ”keskiluokka kyllästyi olemaan vakauttava voima” yhteiskunnassa. Tuolloin kurjistumista pelkäävät pikkuvirkamiehet, kauppiaat ja opettajat siirtyivät kannattamaan turvallisuutta ja vakautta lupaavaa äärioikeistoa.

– Alustavien tietojen mukaan huhtikuun vaaleissa perussuomalaisten äänestäjäkunnassa on tapahtunut selvä keskiluokkaistuminen. Historiassa juuri keskiluokan kannatusta on seurannut äärioikeistolaisen ajattelun valtavirtaistuminen ja normalisoituminen järjestelmän osaksi, ”pahuuden arkipäiväisyys”, kuten Hannah Arendt sitä nimittäisi, Anna Kontula kirjoittaa Vasen Kaista -lehden mielipidekirjoituksessa.

– Tiivistäen: vakauden aikana politiikassa voittaa se, joka kykenee parhaiten ohjaamaan resursseja omalle kannattajakunnalleen. Murrosaikana se, joka kertoo parhaan tarinan, Kontula jatkaa.

Kontulan mukaan keskiluokan vahvuus perustuu äärimmäisen tehokkaaseen ”arkiseen tunnollisuuteen”.

– Kun keskiluokka johonkin ryhtyy, siitä tulee valmista – oli kyseessä sitten yliopistolaitos tai keskitysleiri, Anna Kontula sanoo.

PS tarjoaa uskottavimman vaihtoehdon

Kansanedustaja viittaa kansainvälisiin tutkimuksiin, joiden mukaan keskiluokan kasvu ja vaurastuminen on pysähtynyt ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen. Koulutus, ahkeruus ja sääntöjen noudattaminen eivät enää välttämättä takaa turvattua ja mukavaa elämää.

– Näyttää siltä, että ainakin osalle keskiluokkaa perussuomalaiset tarjoavat tässä tilanteessa uskottavimman vaihtoehdon. Eikä siinä mitään, ellei meillä olisi historiallista kokemusta siitä, mihin tämä kaava voi johtaa, Kontula kirjoittaa.

Kansanedustajan mukaan perussuomalaisten nousua ei voida hillitä eristämisen tai yhteistyön kaltaisilla poliittisilla taktiikoilla. Muita puolueita hän sen sijaan kehottaa ryhdistäytymään.

– Eristäminen antaa puolueelle tilaa kasvaa ilman, että se joutuisi todistamaan poliittista ohjelmaansa käytännössä. Yhteistyön tuoma muiden puolueiden tuki taas on juurikin se väylä, joka on nostanut äärioikeiston valtaan muissa maissa niin 2000-luvulla kuin ennen toista maailmansotaa, Anna Kontula sanoo.

– Sotien välisinä aikoina äärioikeistolaiset liikkeet voimistuivat lähes kaikissa länsimaissa, mutta vain muutamissa kehitys johti historialliseen tragediaan. Useimmissa niiden kasvu pysähtyi muiden puolueiden sisäisiin ryhtiliikkeisiin. Järjestelmä natisi, mutta kesti, Kontula jatkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt