Tampereen kauppakeskus Ratina ilmakuvassa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Anna-Kaisa Ikonen: Veronkorotusten pitäisi olla viimeinen keino

Kansanedustajan mukaan korotukset lämmittävät hetken mutta eivät korjaa ongelmaa.

Tampereen entisen pormestarin ja kokoomuksen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikosen mielestä veronkorotusten tulisi olla viimesijainen keino kuntien talouden tasapainottamiseen.

Ikonen viittaa Tampereella käytyyn kiistelyyn veroprosentin korottamisesta. Tampereen kunnallisveroon on esitetty jopa 0,75 prosenttiyksikön korotusta, mikä nostaisi kaupungin veroprosentin suurista kaupungeista selkeästi korkeimmaksi.

Pidän veronkorotusta viimesijaisena keinona talouden tasapainottamiseen. Se lämmittää hetken, mutta ei korjaa itse ongelmaa. Jos menot jatkavat nykyistä kasvuaan, olemme harva se vuosi saman kysymyksen ääressä, Anna-Kaisa Ikonen kirjoittaa Aamulehden mielipidekirjoituksessaan.

Kansanedustaja ihmettelee, mihin useita vuosia jatkunut menokuri on karannut. Hänen mukaansa ”menokuri ei tarkoita kylmää leikkauspolitiikkaa, vaan mm. sitä, miten nouseviin ylitysuhkiin puututaan arjessa heti niiden ilmettyä, haetaan fiksumpia tapoja tehdä ja siirretään painopistettä varhaisempaan tukeen”.

On puhuttava myös siitä, miten luomme lisää työpaikkoja, ja miten yritykset kaupungissamme voivat. Se on kestävin tapa rakentaa pohjaa kaupungin tulevaisuudelle. Veronkorotus ei valitettavasti tätä tavoitetta edistä.

Anna-Kaisa Ikosen mukaan ”samaa otetta tarvitaan myös koko Suomen asioissa”.

– Meidän on uskallettava panostaa koulutukseen, nuorten syrjäytymisen ja mielenterveysongelmien ehkäisyyn, vanhustenhuollon kehittämiseen kotihoitoa unohtamatta, sujuviin liikenneyhteyksiin ja moneen muuhun, Anna-Kaisa Ikonen toteaa.

– Mutta on myös huolehdittava riittävistä työllisyystoimista ja kestävästä rahoituksesta, jotta emme maksa laskua lastemme taskuista. Julkaisemme huomenna kokoomuksen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetin, jossa nostamme ratkaisuja yhteiseen pöytään.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt