X
SULJE MAINOS

Ankara arvio ammattilaisilta: Vain joka viides suomalaisyritys osaa soveltaa tietotekniikkaa

Suomalaisyritysten kyvyssä soveltaa informaatioteknologiaa olisi paljon parannettavaa, arvioi Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry tuoreen kyselyn perusteella.

TIVIA:n mukaan vain joka viides suomalainen yritys ja julkishallinnon organisaatio on kyvykäs informaatioteknologian soveltaja ja johtaja.

Yhdistys perustaa arvionsa teettämäänsä kyselyyn, jossa vain kaksi kolmasosaa prosenttia vastaajista arvioi informaatioteknologian soveltamisen ja johtamisen olevan nykyään hyvällä tasolla.

Vaikka tietotekniikkaa hyödynnetään organisaatioissa aikaisempaa paremmin, kyky soveltaa sitä on pysynyt ennallaan. Tämä johtuu TIVIA:n toiminnanjohtajan Robert Serénin mukaan osaksi teknisestä muutosvauhdista ja taloudellisista haasteista.

Åbo Akademin professorin Tomi Dahlbergin mukaan analyysit osoittavat kiistattomasti, että hyviä informaatioteknologian johtamiskäytäntöjä noudattavat organisaatiot saavat paitsi parempia tuloksia myös enemmän hyötyjä korkeamman liikevaihdon ja kannattavuuden kasvun sekä suurempien kustannussäästöjen kautta.

Uudet teknologiat käyttöön

Kyselyn mukaan yli 60 prosentilla vastaajista oli jonkinlainen strategia pilvipalveluiden hyödyntämiseen, kun edellisvuoden kyselyssä suunnitelma oli vain viidesosalla.

Miltei puolet vastanneista aikoi lisätä pilvipalveluiden käyttöä, sillä niiden nähdään lisäävän it-palveluiden joustavuutta ja tehokkuutta.

Myös sosiaalista mediaa hyödynnetään hieman paremmin kuin aikaisemmin. Melkein puolet vastaajista kertoi, että sosiaaliselle medialle on strategia vastaajan organisaatiossa.

TIVIA:n mukaan teknologioiden soveltaminen liiketoimintaan on silti edennyt varsin hitaasti ja eritahtisesti.

– Uusia teknologioita tulisi ottaa käyttöön entistä aktiivisemmin, jotta pysymme mukana kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa, sanoo Serén.

Taloustilanne vaikuttaa

Tietotekniikan hyötyjä lisääviä toimenpiteitä oli TIVIA:n mukaan toteutettu selvästi aiottua vähemmän, ja sitä oli käytetty aiottua vähemmän uuden liiketoiminnan synnyttämiseen.

Yhdistyksessä arvellaan, että vaikea taloustilanne siirtää investointeja edelleen merkittävässä osassa organisaatioita.

Toisaalta vastaajat arvioivat, että informaatioteknologian avulla luodut innovaatiot ja toimintamallit kasvattivat organisaatioiden liikevaihtoa ja kannattavuutta ja tuottivat kustannussäästöjä noin viidellä prosentilla.

It-kustannukset vastasivat keskimäärin neljää prosenttia liikevaihdosta. Miltei puolet vastaajista uskoi, että osuus kasvaa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt